Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Netavis hylder det flerkulturelle samfund

Journalist Svend Løbner har overtaget Netavisen Sameksistens og driver den nu frivilligt sammen med en flok ildsjæle efter devisen: „Støtter individet. Styrker fællesskabet.”

Redaktionen

— Vi har fået en masse nye vidunderlige mennesker til landet. Lad os byde dem velkommen, bygge venskaber og lære af hinanden. Det flerkulturelle Danmark er en realitet.

Det fortæller Svend Løbner, der er journalist, forfatter og foredragsholder og selv er vokset op mellem flere kulturer i Tanzania.

Støtter individet. Styrker fællesskabet.

Nu er han også redaktør. Netavisen Sameksistens startede for 10 år siden med det formål at bygge bro hen over etniske, kulturelle og religiøse forskelligheder. Da redaktør Bent Dahl Jensen gik på efterløn i sommer, tilbød Svend Løbner at drive avisen videre.

Målet er det samme, men målgruppen er udvidet efter devisen: „Støtter individet. Styrker fællesskabet.” Gennem nyheder, reportager, portrætter, analyser og konstruktiv debat søger avisen at svare på spørgsmålet: “Hvordan kan vi eksistere sammen i denne verden?”

— Vi tager udgangspunkt i at det flerkulturelle samfund er det nye normale. Vi er forskellige; let’s face it! Men forskellighed er ikke en svaghed, men en styrke. Derfor er der ingen grund til at problematisere kulturforskelle – det skal politikere nok sørge for. Vi vil i stedet fokusere på det gode, det smukke og det berigende ved at være mange kulturer i samfundet.

Oplev berigelse ved flere kulturer

Et af de første tiltag var at samle en gruppe frivillige skribenter. Der er nu en redaktion på 5 personer og 5 faste skribenter med forskellig baggrund. Læserskaren er vokset, så over 8.000 forskellige brugere om ugen er inde og læse en artikel. Facebook-likes er også støt stigende og antal modtagere af den gratis nyhedsmail er fordoblet.

Gennem det sidste halve år har især tre artikler tiltrukket sig opmærksomhed: En reportage fra SOS Racismes konference i maj 2019, hvor læge Morten Sodemann afslører systematisk diskrimination i sundhedsvæsenet. En oplevelse af Ali Najei på slap line over for 40 unge i Husum, hvor han fortæller om vejen ud af bandekriminalitet. Og et portræt af Michala Bendixen, der ufortrødent år efter år tager flygtninge i forsvar og får asylansøgeres sager genoptaget – ofte med succes.

Kærlighed til det flerkulturelle

Svend Løbner har selv baggrund som præst og har gennem årene haft både tamiler og sudanesere gennem sin menighed og senest været formand for en forening bestående af syrere og eritreere, der vil hjælpe nye flygtninge til rette i Danmark.

At han har særlig kærlighed til det flerkulturelle ses af hans forfatterskab, hvor han bl.a. sammen med psykolog Maria Christensen har udgivet bogen Flerkulturelle Rødder på Dansk Psykologisk Forlag. Hans bog Kristus i Verdensreligionerne får også mere udbredelse, og hans seneste bidrag, bogen Tro og Videnskab (af professor Peter Øhrstrøm mfl.), er gået som varmt brød og er nu udkommet i 2. oplag.

Vil nå de unge

Hvad er næste skridt for Netavisen Sameksistens?

  • Vi skal blive endnu bedre til at nå de unge. Rasmus Paludan sendte i foråret chokbølger gennem det danske samfund med sine fremmedfjendske provokationer. Men det mest forfærdelige var, at så mange stemte på ham, og især at så mange unge helt ukritisk sympatiserer med ham. Jeg håber, at avisen kan bidrage til unges dannelse, så de lærer at reflektere dybere og få nuancerne i debatten med.
  • Avisen vil få et mere ungt design og blive endnu mere kendt gennem unges medier, bl.a. Instagram. Men det kræver penge. Derfor søger jeg fonde lige nu. Og derfor har det betydning at så mange som muligt besøger siden, abonnerer på nyhedsbrevet og følger os på Facebook.

Læs osgå