Grønlændere i Danmark som nationalt mindretal?

Du kan gøre en forskel

Bliv frivillig

Vil du være med til at gøre en forskel i kampen mod racisme? Så hvorfor ikke blive frivillig for SOS Racisme? Som frivillig har du mulighed for at hjælpe med vores arrangementer og andre spændende projekter, der er med til at skabe en mere inkluderende og mangfoldig Danmark. Vi søger altid efter engagerede personer, der ønsker at gøre en forskel og støtte vores mission om at bekæmpe racisme og diskrimination i samfundet
Er du klar? klik her!

Nauja Lynge

Til efteråret stemmer Grønland om vores skæbne.


I rapporten “Ligebehandling af grønlændere i Danmark” fra 2015 anbefaler Institut for Menneskerettigheder:

“at der etableres en dialog med repræsentanter for grønlændere i Danmark om, hvorvidt grønlændere som gruppe bosat i Danmark ønsker at blive anerkendt som nationalt mindretal.”


Dette blev dog ret hurtigt begravet. I årene siden har jeg forsøgt at belyse emnet gennem litteratur og debat. Men nu sker der endelig noget meget positivt. Kuno Fencker har foreslået, at grønlændere i Danmark bliver spurgt, om de vil være et nationalt mindretal. Hans forslag blev sendt til udvalgsarbejde under denne forårssamling. Dette 2. behandles i Inatsisartut her til efteråret 2023.

Grønlands selvstyre og grønlænderes rettigheder i Danmark

Det danske fokus på grønlænderes rettigheder som folk er tæt knyttet til indførelsen af selvstyreordningen i Grønland og dermed til forholdene for grønlændere i Grønland. Ikke mindst i lyset af Grønlands ønsker om selvstændighed er der behov for at sikre de mange grønlændere i Danmark.

Grønlændere har samme rettigheder i Danmark som alle andre danske statsborgere. Desværre kommer denne rettighed til at spænde ben. Grønlændere i Danmark oplever særlige sproglige, kulturelle og sociale udfordringer i det danske samfund på linje med borgere med etnisk minoritetsbaggrund. Der er en lang række udfordringer i forhold til at nyde lige muligheder med andre danskere i Danmark.

Fordele ved at være anerkendt son nationalt mindretal

Det kan imødekommes ved at anerkende grønlændere i Danmark som et nationalt mindretal. Ligebehandling af grønlændere handler blandt andet om tolkebistand, tilknytning til arbejdsmarkedet, læringsmål og en stærkere organisering og hermed repræsentation af grønlændere bosat i Danmark. Det er en enestående mulighed for at få etnicitet, sprog og kultur integreret i et liv i Danmark. Og ønsker man ikke at blive en del af et mindretal, kan man jo bare fortsætte som man plejer.

Det tyske mindretal som model

I Danmark er det tyske mindretal i Sønderjylland som den eneste befolkningsgruppe anerkendt som et nationalt mindretal efter Europarådets rammekonvention om beskyttelse af nationale mindretal. Den komité, som overvåger gennemførelsen af konventionen, har anbefalet, at myndighederne i Danmark undersøger nærmere, om grønlændere i Danmark ønsker at blive anerkendt som et nationalt mindretal.

Respekt for særpræg og mulighed for at deltage i flertallets anliggender på lige fod

Europarådets rammekonvention om beskyttelse af nationale mindretal har blandt andet til formål at sikre, at medlemsstaterne respekterer den etniske, kulturelle, sproglige og religiøse identitet for personer tilhørende nationale mindretal, ligesom den forbyder forskelsbehandling på baggrund af tilhørsforhold til et nationalt mindretal.

Ud over at respektere identiteten har konventionen imidlertid også fokus på, at medlemsstaterne skal bidrage til at skabe passende forhold for, at personer tilhørende nationale mindretal kan udtrykke, bevare og udvikle deres identitet. Herunder skal staterne fremme tolerance, respekt og forståelse mellem mennesker. Staten skal blandt andet skabe forudsætninger for, at det nationale mindretal kan deltage i det kulturelle, sociale og økonomiske liv og i offentlige anliggender der.

Jeg krydser fingre for afstemningen!

1
Lad os begynde med din Email
2
Indtast dit navn
3
Telefonnr.
4
Opload enten PDF eller Word fil
Choose file or drag here

Size limit: 10 MB

5
Har du du et billede eller to du ønsker at vehæfte?
Choose file or drag here

Size limit: 5 MB

6
Jeg har læst og accepterer SOS Racismes betingelser og privatlivspolitik. Jeg er indforstået med, hvis min artikel bliver godkendt, at den bringes i både den tryk og online versionen af Tidsskriftet SOS Racisme. Jeg bekræfter at eje rettigheder til vedhæftet tekst og billeder, og at jeg ikke overtræder tredjeparts rettigheder. Hvis billeder ikke er vedhæftet kan SOS racismes redaktion vælge fra eget billedarkiv.
  • TastAI accept
1
Lad os begynde med din Email
2
Indtast dit navn
3
Opload enten PDF eller Word fil
Choose file or drag here

Size limit: 10 MB

4
Har du du et billede eller to du ønsker at vehæfte?
Choose file or drag here

Size limit: 5 MB

5
Jeg har læst og accepterer SOS Racismes betingelser og privatlivspolitik. Jeg er indforstået med, hvis mit blogindlæg bliver godkendt, at den offentliggøres på sosracisme.dk. Jeg bekræfter at eje rettigheder til vedhæftet tekst og billeder, og at jeg ikke overtræder tredjeparts rettigheder. Hvis billeder ikke er vedhæftet kan SOS racismes redaktion vælge fra eget billedarkiv.
  • TastAI accept

Bliv medlem af SOS Racisme i dag!

Der er et introduktionskontingent på 75 kr. (enkeltmedlemmer), som dækker medlemskab indtil 1. april det følgende år. Herefter opkræves fuld pris, se nedenfor.

 

Det årlige kontingent er herefter:

 

  • 100 kr. for unge under 26 år
  • 185 kr for personer under uddannelse, ledige, pensionister, kontanthjælps- og efterlønsmodtagere.
  • 295 kr. for personer i (fuld) beskæftigelse
  • 460 kr. for lokale foreninger
  • 1.450 kr. for landsforeninger

 

For 3.000 kr. kan man som enkeltperson blive medlem på livstid

TrykEnter ↵
1
Jeg er
  • TastAUnder 26 år
  • TastBUnder uddannelse
  • TastCLedig
  • TastDEfterlønsmodtagere / Pensionist
  • TastEI (fuld) beskæftigelse
  • TastFLokal forening
  • TastGLandsforening
  • TastHEn enkeltperson der ønsker livstidsmedlemskab
Vælg
2
Navn
3
Email
4
Mobiltelefon
5
Adresse (Gade/Vej, nr. sal, side)
6
Postnr. og by - (evt. land)
7
Tidsskrift, Artikler og nyheder
  • TastAJeg læser tidsskriftet Online
  • TastBJeg ønsker tidsskriftet på tryk
Vælg
8
Nyheder og emails
  • TastAJa tak jeg vil gerne modtage nyheder og meddelelser fra SOS Racisme
Choose as many as you like
9
Jeg har læst og accepterer SOS Racismes betingelser og privatlivspolitik.
  • TastAI accept