Den korte beretning om hvordan det er muligt at reparere verden og medvirke til at vi kan leve respektfuldt sammen og glæde os over hin enkeltes særpræg

Du kan gøre en forskel

Bliv frivillig

Vil du være med til at gøre en forskel i kampen mod racisme? Så hvorfor ikke blive frivillig for SOS Racisme? Som frivillig har du mulighed for at hjælpe med vores arrangementer og andre spændende projekter, der er med til at skabe en mere inkluderende og mangfoldig Danmark. Vi søger altid efter engagerede personer, der ønsker at gøre en forskel og støtte vores mission om at bekæmpe racisme og diskrimination i samfundet
Er du klar? klik her!

Henrik Chaim Goldschmidts farmor var vred på Hitler. Vreden var hendes inspiration til at sige til sit barnebarn: ”Chaim, du skal reparere verden med musik!” Her er hans fortælling om, hvordan han skaber håb midt i, hvad der kunne se ud som håbløst:

Jeg er uddannet musiker fra Karajan Akademiet i Berlin og har fra 1985 til nu været solo-oboist i Det Kgl. Kapel. I 2003 dannede jeg fredsorkestret The Middle East Peace Orchestra, hvor musikere med vidt forskellig baggrund mødes i et kunstnerisk samarbejde på tværs af eksisterende fordomme og modsætninger. Vi skaber respekt for hinandens kultur og åbner mulighed for venskaber.

Jeg har haft det privilegium at bo i Jerusalem i en periode af mit liv. Jeg rejste herfra til Ramallah på Vestbredden og videre til små landsbyer, hvor jeg spillede musik med palæstinensiske børn. Det var en stor gave for mig at opleve den effekt, musik har. Børnene og jeg kunne skabe øjeblikke af fællesskab, som ellers ikke fandtes. Øjeblikke af skønhed og ømhed. En varm kontrast til en usikker, voldsom og brutal hverdag. Børnene tog imod mig og musikken med en appetit på samvær, jeg blev rørt over og inspireret af.

Jeg inviterede palæstinensiske og israelske børn til Danmark, og sammen med The Middle East Peace Orchestra spillede vi julekoncerter for fred på Det Kgl. Teater og på Rigshospitalet. Børnene sang både på arabisk og på hebraisk og dannede venskaber, som eksisterer den dag i dag. Børnene voksede op på hver sin side af en ond og voldelig konflikt, men de lærte hinanden og hinandens familier at kende og fik indsigt i hinandens kultur. De har erfaret, at der findes andre veje end voldens og krigens. De sang med smerte og længsel efter fred, men de gjorde det med en næsten overvældende livsglæde. Vores samvær var fyldt af varme, latter, pjank og dyb alvor. Det gjaldt noget, det her. Derfor blev koncerterne så intense og så meningsfyldte.

Hjemme i Danmark gør jeg nu det samme. Jeg bringer børn sammen i musikken, giver tilbud om gratis musikundervisning og gratis lån af instrumenter på Goldschmidts Musikakademi, hvor vi byder alle børn velkomne. Vi har børn fra utallige kulturer og med vidt forskellig tro, og i vores kor synges der på 30 sprog! Vi lægger vægt på sammenspillet, at respektere hinanden og lytte samt være solist og ensemblespiller på én gang.

Det er vigtigt, at eleverne og deres forældre oplever vores dagligdag som rar, velorganiseret og fuld af traditioner. Vi har eksisteret siden 2011 med støtte fra private donationer, entreindtægter fra vores mange koncerter og først og fremmest fra store fonde. Målet for vores skole er at skabe venskaber mellem eleverne og give dem en platform at mødes på. Og det lykkes. Vi synger og spiller for og med hinanden, muslimer, jøder, kristne, det spiller ingen rolle.