Internationale tilflytteres velkomst forbedres af studerende

Du kan gøre en forskel

Bliv frivillig

Vil du være med til at gøre en forskel i kampen mod racisme? Så hvorfor ikke blive frivillig for SOS Racisme? Som frivillig har du mulighed for at hjælpe med vores arrangementer og andre spændende projekter, der er med til at skabe en mere inkluderende og mangfoldig Danmark. Vi søger altid efter engagerede personer, der ønsker at gøre en forskel og støtte vores mission om at bekæmpe racisme og diskrimination i samfundet
Er du klar? klik her!

Sammen med kommunen og Randers sprogcenter har Dorthe Meyer Andreassen fra Randers bibliotek sat skub i at få gjort nogle af de studerendes forslag til virkelighed.

Bachelorstuderende i servicedesign har arbejdet med Randers’ velkomst for internationale tilkomne. Nu bliver der kigget på at implementere nogle af forslagene.

Sammen med kommunen og Randers Sprogcenter har Dorthe Meyer Andreassen fra Randers Bibliotek sat skub i at få gjort nogle af de studerendes forslag til virkelighed.

Hvordan er det egentlig at være ny i Randers, hvis man kommer fra udlandet? Det spørgsmål satte 23 International Hospitality Management-studerende sig for at finde ud af som led i deres bachelorstudie på Erhvervsakademi Dania i Randers.

En såkaldt service-safari fra de studerende viste, at kommune, bibliotek og sprogcenter med få tiltag kunne gøre en stor forskel for oplevelsen som international tilflytter. Det var for eksempel tilføjelsen af en engelsk valgmulighed som tryk-selv på telefonsvareren, en ekstra side i velkomstbrevet på engelsk eller få frivillige til at lave en gratis rundvisning i byen, ligesom man gør for turister.

»Vores konklusion var, at der var lettilgængelige og økonomisk overkommelige forbedringsmuligheder i både digital, verbal og non-verbal kommunikation med internationale tilflyttere. Vi fik fin respons på vores rapport fra vores kontaktperson på kommunen,« forklarer 26-årige Cecilie Sofie Vahle, der læser International Hospitality Management.

Entusiastisk samarbejde

For bibliotekar Dorthe Meyer Andreassen, der har ansvar for skole og uddannelsesområdet på Randers Bibliotek, har samarbejdet været en positiv oplevelse, hvor alle har fået noget ud af det.

»Det er dejligt at være med til et samarbejde, som giver så megen mening at deltage i. De studerende var så engagerede, godt hjulpet på vej af en virkelig entusiastisk underviser, og der er mange idéer at hente. Nogle af idéerne kan udføres uden de helt store udgifter og med forholdsvis lille arbejdsindsats, mens andre vil kræve væsentlig flere ressourcer,” siger Dorthe Meyer Andreassen fra Randers Bibliotek.

Små ændringer, stor effekt

Det glæder lettiske Lasma Balode, der bor og studerer i Randers, som hun elsker for dens natur, historie og charme. Derfor håber hun også, at det kan blive vist mere frem til andre internationale tilflyttere.

»Vi fandt mange små ting, som ville få stor effekt og betydning, hvis man indførte dem. Der er så meget godt at fortælle om byen, men det bliver ikke vist til tilflyttere, for eksempel museerne eller naturen,« smiler Lasma Balode på 23 år, der bor i byen med sin kæreste.

Projekterne fra de studerende skulle have været vist frem til en stor event i kulturhuset, men måtte ende med online feedback fra de deltagende organisationer på grund af Corona-udbruddet. Til gengæld har Dorthe Meyer Andreassen sammen med de andre samarbejdspartnere fra Randers Kommune og Randers Sprogskole efterfølgende sat sig sammen med Underværket for at gøre nogle af de studerendes forslag til virkelighed.

»Det bliver så spændende, og jeg er optimistisk om det,« slutter Dorthe Meyer Andreassen.\pfbreak

FAKTA OM ERHVERVSAKADEMI DANIA

  • Erhvervsakademi Dania udbyder videregående- og efteruddannelser på 8 campusser i Jylland
  • Det er i Grenaa, Hobro, Horsens, Randers, Silkeborg, Skive, Viborg og Hedensted
  • I alt udbyder Dania 25 korte videregående uddannelser inden for Business, Sundhed, Oplevelse, Marketing, Teknologi og Administration
  • Samlet er der 2500 fuldtidsstuderende på Dania, hvoraf 300 er internationale studerende
  • Derudover er 2700 deltidsstuderende på efter- og videreuddannelse
  • Erhvervsakademi Dania blev officielt indviet 1. januar 2009 og har 185 fuldtidsansatte medarbejdere.

Bragt i Forbundet Kultur og Information og her med forfatterens tilladelse