“Tiden er ved at rinde ud”, advarer eksperter fra FN’s Menneskerettighedsråd og opfordrer til våbenhvile for at forhindre folkedrab og humanitær katastrofe i Gaza

Du kan gøre en forskel

Bliv medlem

Ved at blive medlem af SOS Racisme kan du støtte vores arbejde mod racisme og diskrimination ved at betale et årligt kontingent. Som medlem får du også mulighed for at engagere dig aktivt i foreningen og bidrage til at skabe positive forandringer. Din støtte vil hjælpe os med at udvide vores indflydelse og nå ud til endnu flere mennesker, mens du samtidig bliver en del af et stærkt fællesskab, der er dedikeret til at skabe en mere inkluderende og mangfoldig Danmark.
Bliv Medlem

Pressemeddelelse fra FN’s Menneskerettighedsråd, Geneve d. 2. November 2023

– Tiden er ved at rinde ud, hvis vi skal forhindre folkedrab og en humanitær katastrofe i Gaza, advarede FN-eksperter i dag og udtrykte dyb frustration over Israels afvisning af at standse planerne om at decimere den belejrede Gaza-stribe.

“Vi er fortsat overbeviste om, at det palæstinensiske folk er i alvorlig risiko for folkedrab,” sagde eksperterne.

“Tiden til handling er nu. Israels allierede bærer også ansvaret og må handle nu for at forhindre dets katastrofale handlingsforløb,” sagde de.

Eksperterne udtrykte en stadig dybere rædsel over israelske luftangreb mod Jabalia-flygtningelejren i det nordlige Gaza siden tirsdag (31. oktober) nat, som angiveligt har dræbt og såret hundredvis af palæstinensere, og kalder det et skamløst brud på international lov.

»Det israelske luftangreb på et boligkompleks i Jabalia-flygtningelejren er en skamløs krænkelse af international lov – og en krigsforbrydelse. At angribe en lejr, der huser civile inklusive kvinder og børn, er et fuldstændigt brud på proportionalitetsreglerne og brud på at skelne mellem kombattanter og civile,” sagde eksperterne.

Eksperterne hilste Generalforsamlingens resolution om beskyttelse af civile og opretholdelse af juridiske og humanitære forpligtelser, godkendt af et overvældende flertal af medlemslandene den 27. oktober.

“Vi modtog beslutningen med håb, men det er nu, der er behov for handling,” sagde de.

“Der er alle tegn på, at vi nu har nået bristepunktet,” advarede eksperterne og pegede på billeder af mennesker, der desperat stjal mel og andre væsentlige fødevarer fra et FN-lager søndag (29. oktober), alarmerende nyheder om børn, der blev tvunget til at drikke havvand i fravær af rent vand, bekymrende rapporter om patienter, herunder børn, der er blevet opereret uden bedøvelse, og personer med handicap og ældre personer, der er fordrevet og bor i telte, fordi deres huse er blevet forvandlet til murbrokker. 

“Situationen i Gaza har nået et katastrofalt vendepunkt,” sagde de og advarede om det voldsomme behov for mad, vand, medicin, brændstof og væsentlige forsyninger og risikoen for truende sundhedsfarer. 

Fraværet af brændstof og afbrydelse af vandinfrastrukturen på grund af konstant beskydning over tre uger havde ødelagt adgangen til sikkert drikkevand for befolkningen i Gaza, sagde eksperterne. 

“Vand er afgørende for menneskers liv, og i dag kæmper 2 millioner indbyggere i Gaza for at finde drikkevand,” sagde de. 

Eksperterne støttede kraftigt FN’s generalsekretærs bestræbelser på at give adgang til humanitær bistand til Gaza-striben. 

De opfordrede også til øjeblikkelig løsladelse af alle civile, der er holdt fanget siden Hamas-militante angreb israelske samfund den 7. oktober.

“Alle parter skal overholde deres forpligtelser i henhold til international humanitær lov og menneskerettighedslovgivning. Vi kræver en humanitær våbenhvile for at sikre, at hjælpen når ud til dem, der har mest brug for det. En våbenhvile betyder også, at kommunikationskanaler kan åbnes for at sikre, at gidsler bliver løsladt.” ” sagde eksperterne. 

De udtrykte alvorlig bekymring over sikkerheden for FN og humanitære medarbejdere og hospitaler og skoler, der bruges som tilflugtssteder og yder livreddende behandling til befolkningen i Gaza. De slog også alarm for journalisters, mediearbejderes og deres familiemedlemmers sikkerhed, mens de bemærkede, at internettet og kommunikation er blevet lukket, hvilket forstyrrer vigtig kommunikation og rapportering om situationen i Gaza. 

“Vi vil gerne minde alle parter om, at humanitært og medicinsk personale og faciliteter er beskyttet under international lov. Stater har en forpligtelse til at sikre deres sikkerhed og beskyttelse i krigstider,” sagde eksperterne. “Som generalsekretæren gentagne gange har gentaget, skal Israel og palæstinensiske væbnede grupper huske på, at selv krige har regler.” 

Det anslås, at 1,4 millioner mennesker i Gaza er internt fordrevne, og omkring 629.000 søger tilflugt i 150 nødherberger fra FN’s Hjælpe- og Arbejdsorganisation (UNRWA). UNRWA rapporterer, at 70 FN-arbejdere er døde som følge af israelsk bombardement i Gaza. 

“Det palæstinensiske folk i Gaza, især kvinder, børn, personer med handicap, unge og ældre mennesker, har udstået årtier med modgang og afsavn,” sagde FN-eksperter. “Vi opfordrer Israel og dets allierede til at gå med til en øjeblikkelig våbenhvile. Vi er ved at løbe tør for tid.” 

For yderligere information og medieønsker kontakt venligst: María Acosta maria.acostalazo@un.org

The experts: Mr. Pedro Arrojo Agudo Special Rapporteur on the human rights to safe drinking water and sanitation; Mr Michael Fakhri, Special Rapporteur on the right to food; Ms Tlaleng Mofokeng Special Rapporteur on the right of everyone to the enjoyment of the highest attainable standard of physical and mental health, Ms. Paula Gaviria Betancur, Special Rapporteur on the human rights of internally displaced persons; Ms. Irene Khan, Special Rapporteur on the promotion and protection of the right to freedom of opinion and expression. Francesca Albanese, Special Rapporteur on the situation of human rights in the Palestinian Territory occupied since 1967; Ms. Ashwini K.P. Special Rapporteur on contemporary forms of racism, racial discrimination, xenophobia and related intolerance

The Special Rapporteurs, Independent Experts and Working Groups are part of what is known as the Special Procedures of the Human Rights Council. Special Procedures, the largest body of independent experts in the UN Human Rights system, is the general name of the Council’s independent fact-finding and monitoring mechanisms that address either specific country situations or thematic issues in all parts of the world. Special Procedures’ experts work on a voluntary basis; they are not UN staff and do not receive a salary for their work. They are independent from any government or organization and serve in their individual capacity.

For additional information and media requests please contact:   María Acosta maria.acostalazo@un.org

For media enquiries regarding other UN independent experts, please contact Maya Derouaz (maya.derouaz@un.org) and Dharisha Indraguptha (dharisha.indraguptha@un.org).

Follow news related to the UN’s independent human rights experts on Twitter: @UN_SPExperts

Concerned about the world we live in?
Then stand up for someone’s rights today.
#Standup4humanrights and visit the website at
http://www.standup4humanrights.org