Verden brænder ikke

Du kan gøre en forskel

Bliv medlem

Ved at blive medlem af SOS Racisme kan du støtte vores arbejde mod racisme og diskrimination ved at betale et årligt kontingent. Som medlem får du også mulighed for at engagere dig aktivt i foreningen og bidrage til at skabe positive forandringer. Din støtte vil hjælpe os med at udvide vores indflydelse og nå ud til endnu flere mennesker, mens du samtidig bliver en del af et stærkt fællesskab, der er dedikeret til at skabe en mere inkluderende og mangfoldig Danmark.
Bliv Medlem

Situationen uoverskuelig – ansvaret kalder – vi kommer med kram, håndtryk og håb

Den 17. oktober åbnede Johan Borups Højskole sin store sal for Brobyggerne, der har arbejdet intenst siden lørdag den 7. oktobers overrumplende terrorangreb på den israelske civilbefolkning.

Midt i vildskaben, i fortvivlelsen, der straks har bredt sig som blæk fra et blækhus, der er lækket, beslutter Brobyggernes formand, overrabbiner Jaïr Melchior og generalsekretæren, Özlem Cekic at samle deres mod og invitere publikum til at lytte til deres tanker og kommentere og spørge dem om mere. Med klar intuition havde Paula Larrain tilbudt at være den milde og kærlige moderator.

Det anspændte publikum

Ca. 150 mennesker kom. Vi kom af egen frysende fortvivlelse blandet med nysgerrighed i håb om at få hjælp til sprog, alle kom med hver sit kaos, jøder, kristne, muslimer: Hvad kan vi gøre for at konflikten ikke breder sig?

Fortættet forventning

Stemningen var fortættet, afventende. Paula Larrain understregede med det samme at det er svært. Også selve initiativet til mødet. Det har været meget svært siden den 7. oktober. For de folk, der bor i Israel, i Gazastriben, på Vestbredden, de omliggende lande – og selvfølgelig også for os, selvom om vi geografisk er langt væk. Men vi fik lov til at være sammen om det svære:

At se den enkle sandhed i øjnene

Vi bliver nødt til at anerkende hinandens følelser -situationen kalder på voldsomme følelser, og det er afgørende at vi giver hinanden lov til dem. Det er nødvendigt – i hvert fald i begyndelsen – at undlade at ’sige sin mening’. I grunden er dette, straks at have en mening, at flygte fra sine følelsers voldsomhed og pege på andres ansvar. Og så skal vi række ud, gøre noget godt for hinanden, vise at vi er til stede.

Morfars spørgsmål

En morfar fortalte at han har to mindreårige børnebørn. Den ene havde spurgt ham: ”Morfar, brænder verden?”

Overrabbineren, som er tydeligt meget bekymret for sin israelske familie – ikke mindst sin bror, der nu er indkaldt til hæren, svarede: ”Nej, Verden brænder ikke. Vi er nødt til at brede perspektivet ud:  for hundrede år tilbage var verden i brand. Rigtig krig er meget værre. Første verdenskrig krævede millioner af menneskeliv. Anden verdenskrig: – millioner – det var ok at være antisemit det var ok at være racist og mene at ”vores race er de andre overlegen”. Det er det ikke mere. Frankrig og Tyskland er nu sammen. Næsten hele Europa holder sammen

Det er klart at samtalen manglede facit. Det gør enhver god samtale – ligesom livet selv.