Efter udmeldinger om omskæring: S og V trodser folkeviljen for første gang i et årti

Pixabay

Du kan gøre en forskel

Bliv medlem

Ved at blive medlem af SOS Racisme kan du støtte vores arbejde mod racisme og diskrimination ved at betale et årligt kontingent. Som medlem får du også mulighed for at engagere dig aktivt i foreningen og bidrage til at skabe positive forandringer. Din støtte vil hjælpe os med at udvide vores indflydelse og nå ud til endnu flere mennesker, mens du samtidig bliver en del af et stærkt fællesskab, der er dedikeret til at skabe en mere inkluderende og mangfoldig Danmark.
Bliv Medlem

Endelig bakker de store partier op bag vores religiøse mindretal, eller rettere bag de danske jøder af historiske grunde, og vover at gå imod folkestemningen for første hang i mange år. De kan trods alt godt se, at det ikke kan være majoritetsdanskerne, der skal stemme mindretallene ud.

Men slaget er kun halvt vundet.

10. september 2020, Henrik Hoffmann-Hansen, politisk redaktør i Kristeligt Dagblad:

“… Efter udmeldinger om omskæring: S og V trodser folkeviljen for første gang i et årti

Statsminister Mette Frederiksen (S) gjorde det klart på et gruppemøde i Socialdemokratiets folketingsgruppe i tirsdags, at regeringen ikke vil stemme for et forbud eller en aldersgrænse på 18 år for indgrebet.

“…De store partiers nej til at forbyde omskæring af drengebørn markerer et historisk brud med mange års politisk navigation efter folkestemningen. Jøder og muslimer kan dog langtfra vide sig sikre på, at der ikke kommer en aldersgrænse på 18 år alligevel80-85 procent af danskerne mener, at omskæring af drengebørn af religiøse og kulturelle grunde bør forbydes. Det har meningsmåling efter meningsmåling vist.

Alligevel gjorde statsminister Mette Frederiksen (S) det klart på et gruppemøde i Socialdemokratiets folketingsgruppe i tirsdags, at regeringen ikke vil stemme for et forbud eller en aldersgrænse på 18 år for indgrebet. Folketinget skal senere i år tage stilling til et konkret borgerforslag og et beslutningsforslag fra folketingsmedlem Simon Emil Ammitzbøll-Bille fra partiet Fremad om sagen. Aldersgrænsen vil i praksis fungere som et forbud, da jødedommen foreskriver, at drengebørn skal omskæres otte dage efter fødslen, og også muslimer omskæres som børn.

Artiklen fortsætter under annoncen

Kort efter at gruppeformand Flemming Møller Mortensen (S) offentliggjorde den socialdemokratiske holdning i går, lagde Venstres partiformand Jakob Ellemann-Jensen en besked ud på det sociale medie Twitter om, at han er ”enig i, at et forbud ikke er vejen frem”.

Dermed tegner der sig umiddelbart et politisk flertal imod at indføre et forbud. De to store partier har tilsammen halvdelen af Folketingets mandater, og flere af de øvrige partier er splittede i sagen. Det gælder blandt andre Dansk Folkeparti, De Konservative og De Radikale.Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet, SF og Enhedslisten går ind for en aldersgrænse på 18 år.

Det store spørgsmål bliver derfor, om Socialdemokratiet og Venstre vil kræve partidisciplinen overholdt, eller om de vil stille medlemmerne frit. Det forlyder, at Socialdemokratiets folketingsmedlemmer ikke bliver fritstillede. Mette Frederiksen lod på gruppemødet i tirsdags forstå, at hun håber meget, at alle vil følge partilinjen.

For Venstre er sagen mere uklar. Partiet har en dybere tradition for fritstilling i etisk vanskelige spørgsmål. Sker det, kan afstemningerne om de to konkrete forslag blive meget tætte…”

“… Det historiske spiller uden tvivl en stor rolle for Venstre og Socialdemokratiet, men statsministeren fremhæver også, at Danmark ikke skal være det første land i verden, der indfører et forbud. Det vil udgøre en sikkerhedsmæssig risiko og kan ramme dansk eksport, som karikaturkrisen gjorde i 2005.

Problemet er, at det argument kun holder til det sekund, et andet land måtte have indført et forbud. Det er meget defensivt, og derfor kan jøder og muslimer langtfra ånde lettet op. Indgrebet kan komme alligevel, selvom det måske her og nu er skudt lidt ud i fremtiden…

Læs artiklen i Kristeligt Dagblad her