SOS Racismes forretningsudvalg, Henriette Mentzel, Jette Møller og Steen Eriksen
SOS Racisme Danmarks ny struktur
I foråret fik SOS Racisme plads i Rådet for Menneskerettigheder og samtidig fik vi en ny og mere tidssvarende struktur, der blev vedtaget på det ekstraordinære landsmøde i maj. Det betød, at vi overgik fra at være en forening med lokalafdelinger i København og Randers til at være én landsdækkende organisation. Samtidig medvirkede coronakrisen til, at vi fik øjnene op for digitale platforme som zoom, hvorfra vi nu fortsat holder vores møder. Muligheden for at deltage online har den fordel, at alle vores medlemmer kan deltage uanset hvorfra de kommer i landet. Der er dog stadig også mulighed for, at man kan deltage fysisk i Union på Nørrebro.
Aktivitetscirkler
SOS Racismes daglige drift varetages af forretningsudvalget, der består af forperson, Henriette Mentzel, som overvejende tager sig af SOS Racismes opgaver indadtil sammen med kasserer Steen Eriksen. Vores talsperson og ansigt udadtil er Jette Møller, fhv. landsformand. Det gamle landsråd er erstattet af et koordinationsudvalg, som udover forretningsudvalget består af én person fra hver enkelt af de nyoprettede aktivitetscirkler, som tager sig af vores forskellige og mangefacetterede opgaver.
Sekretariatscirklen tager sig af foreningens daglige drift med at besvare mail osv. Fondssøgning og vores skoletjeneste, der taler med skoleelever, som gerne vil vide mere om racisme og diskrimination, varetages også fra denne cirkel.
Politikcirklen arbejder med at skrive blogs til SOS Racismes hjemmeside samt debatindlæg, artikler, høringssvar, kronikker, skyggerapporter og henvendelser til og fra offentlige myndigheder. Medie- og IT cirklen koordinerer SOS Racismes formidlingsarbejde på vores hjemmesider og sociale medier. Cirklen er ansvarlig for den digitale udgave af SOS Racismes tidsskrift.
I publikationscirklen varetages opgaver med udgivelse af Tidskriftet SOS Racisme og vores Minileksikon med fakta om indvandrere og flygtninge, der opdateres og udgives hvert andet år. Eventcirklen planlægger medlemsmøder, større møder og konferencer samt demonstrationer og andre aktiviteter, af og til i samarbejde med andre organisationer og endelig er der ad hoc cirkler med arbejdsgrupper, som nedsættes efter behov.
Vi mangler flere aktive kræfter, især til IT, så hvis du synes det kunne være spændende at tage del i SOS Racismes aktiviteter, så skriv endelig til os på sos@sosracisme.dk og fortæl, hvilke cirkler du kunne tænke dig at være med i.
Danmark og udrejsecentrene
Den eksisterende ordning med voldsomme uproporportionale straffe, som fra 1. juni 2021 øgedes så straframmen er op til 2 års fængsel for overtrædelse af melde-, opholds-, og underretningspligt én eller få gange, hvis man også tidligere har overtrådt en eller flere pligter, oplever SOS Racisme som ren chikane af indkvarterede på udrejsecentre. De skærpede straffe var oprindeligt bestemt kun at skulle ramme kriminalitetsdømte, der skulle udvises efter udstået straf, og folk på ”tålt” ophold, som ikke kunne hjemsendes, men efter de første to afgørelser hos en afvist asylansøger, går anklagemyndigheden oftest efter fængselsstraf, og med et forbandet trylleslag er asylansøgeren efter en fængselsdom for pligtovertrædelser blevet til en ”kriminel udvisningsdømt”, med indrejseforbud i Danmark og vil herefter blive varetægtsfængslet ved mistanke om pligtovertrædelser, pålagt underretningspligt, og vil blive nægtet familiesammenføring med sine børn og sin ægtefælle pga. indrejseforbuddet.
Forholdene på udrejsecentrene var også tema ved et online-møde som vi holdt i juni: ”De syriske flygtninge og verdensbilledet – Danmark fra hygge mod fascism,” hvor den uvished flygtningene lever i blev taget op. Regeringen synes fast besluttet på at tilbagevise flest mulige til Damaskus-området, hvor der er sket “forbedringer”, men stadig langt fra er sikkert, men med Dansk Folkepartis “paradigmeskift” blev der indført “midlertidighed” overalt og fokus på hjemsendelse fra dag ét – i strid med Flygtningekonventionen, der kræver “fundamentale, stabile og varige ændringer” i hele oprindelseslandet. Derfor krakelerer det idylliske verdensbillede af Danmark, hvilket antropolog og menneskerettighedsaktivist Alysia Alexandra fortalte om.
Den trøstesløse tilværelse på udrejsecentrene, fortalte Anemone Samy, Kærshovedgaard-aktivist og medlem af strategigruppen i Facebookgruppen ‘Borgere der ikke støtter regeringens flygtningepolitik‘ talte om den trøstesløse tilværelse på udrejsecentrene. Anne Nielsen fra SOS Racisme afsluttede med at redegøre for det straffesystem, som man har indført, og som til sidst kan gøre de afviste eller udviste flygtninge til kriminelle.
Det var en god aften med stor spørgelyst fra deltagerne.
Nye Rødder
Vi begynder i løbet af efteråret et samarbejde med Nye Rødder, der er en registreret socialøkonomisk virksomhed som arbejder for at hjælpe udsatte på fode og ind i fællesskabet. De arbejder med et eller flere elementer af etnicitet/kultur, traumebehandling og naturbaseret terapi.
”Hadets Spor” er et nyt projekt under Nye Rødder, som vil hjælpe ofre for racisme gennem terapeutiske gruppeforløb, hvor forløbet ”Rooted” er for minoritetsetniske voksne i Danmark, som kæmper med mistrivsel, angst, mindreværd mm. som konsekvens af diskrimination og had til hudfarve, etnicitet eller religion.
En gruppe vil foregå fysisk i København og en anden gruppe vil foregå online for bosiddende i andre dele af landet. Forsamtaler afholdes i oktober 2021. Projektet er støttet af Offerfonden og Østifterne, og sker i et samarbejde mellem Nye Rødder, Mellemfolkeligt Samvirke og SOS Racisme. Vores andel i projektet bliver at videreformidle dette vigtige initiativ på sociale medier og vores hjemmeside. Læs mere på www.nyerodder.dk.
#KunHandlingStopperRacisme
Kampagnen #KunHandlingStopperRacisme er økonomisk støttet af SOS Racisme og sætter fokus på forsknings- og fagmateriale om racisme. Den udfolder hverdagsracisme, hadforbrydelser og rådgiver om, hvordan man kan handle, hvis man konfronteres med racisme eller diskrimination, eller hvis man er vidne til det. Budskabet er, at det er alles ansvar at stoppe racisme. Besøg https://psykimoddiskrimination.dk.
I kampagnefilmen høres forskellige racistiske udtalelser fra politikere, mens der vises billeder af personer, der deler deres oplevelser med racisme og diskrimination. Filmen kan ses på sociale medier: https://fb.watch/7NVQC9xJDN/.
Du har også mulighed for at dele din oplevelse med racisme ved at sende en e-mail til psykimoddiskrimination@gmail.com. Du kan vælge at være anonym.
SOS Racismes webshop
Til sidst vil vi gerne påpege, at du kan støtte SOS Racisme ved at købe en række spændende produkter såsom trøjer, tasker, kasketter med mere, alle med SOS Racismes logo. Når du klikker på “Vis mere”, får du adgang til hele udvalget af varer. Priserne inkluderer moms, men der vil være tillæg for fragt, afhængigt af varens pris. Besøg vores webshop på: https://sosracisme.dk/shop/#!/