Efterskrift – Luk Ellebæk og udrejsecentrene

Du kan gøre en forskel

Bliv medlem

Ved at blive medlem af SOS Racisme kan du støtte vores arbejde mod racisme og diskrimination ved at betale et årligt kontingent. Som medlem får du også mulighed for at engagere dig aktivt i foreningen og bidrage til at skabe positive forandringer. Din støtte vil hjælpe os med at udvide vores indflydelse og nå ud til endnu flere mennesker, mens du samtidig bliver en del af et stærkt fællesskab, der er dedikeret til at skabe en mere inkluderende og mangfoldig Danmark.
Bliv Medlem

Kaare Djuraas: Sommerfuglegrænsen: ”Når man kommer til EU, ligner området måske en indbydende mark med sommerfugle, men når flygtninge passerer grænsen, forvandles sommerfuglene til pigtråd, der ikke ejer barmhjertighed og som kan forårsage dødelige skader”.
Kaare Djuraas: Isdronningens land: ”Kærshovedgaard – beliggende i en isoleret del af Danmark, landet som forventes at have et velfungerende velfærdssystem, hvor folk bekymrer sig om menneskerettighederne. De færreste danskere ved, hvad der gemmer sig bag hegnet – de forhold og urimelige regler, der gælder derinde, og som er skabt for at nedbryde menneskesjæle”.

Efterskrift, 6. marts 2024
I det sidste år har jeg siddet som klistret til min pc i håbet om, at den dokumentation jeg har samlet sammen kan få Folketinget til at forstå, at vi må lukke udrejsecentrene og Ellebæk nu!
De er skampletter på Danmark. Ikke på grund af dem der bor der, men på grund af folketingsflertallets nedbrydende behandling af dem. Folketingsflertallet lader hånt om menneskerettighederne og retssikkerheden for de udviste. Det bygger på et menneskesyn, der opdeler mennesker i ”dem og os”, hvor “vi” ser det som vores ret at straffe “dem” med lange fængselsstraffe – for at komme et kvarter for sent.

Der er ingen mening med udrejsecentrene, Ellebæk, pligterne eller fængselsstraffe, det er mobning og chikane af den værste slags! Giv de afviste udlændinge ophold eller lad dem beholde arbejde, uddannelse, bolig frem for at ødelægge dem psykisk. De fleste udviste på centrene tør ikke, kan ikke, eller vil ikke tage hjem, og har gode grunde til det.

Jeg håber, at det lykkes SOS Racisme – sammen med beboerne på centrene og de mange frivillige netværk omkring udrejsecentrene og Ellebæk, og NGO’er der går ind for menneskerettighederne som Bedsteforældre for Asyl, Små Broer, Refugees Welcome, Amnesty, Dignity, Retspolitisk Forening, Dansk Flygtningehjælp, Mellemfolkeligt Samvirke og mange flere, at få lukket lejrene. Og at de medier, som stadigvæk regner udlændinge som mennesker, uanset herkomst og status, vil tale det udlændingepolitiske folketingsflertal midt imod. Når der på oversigten Otte grunde til at lukke Ellebæk og udrejsecentrene er billede og links til ”Fortællinger fra Kærshovedgård”, er det for at man kan høre fra beboerne selv, hvor grusomt de oplever den utålelige tilværelse i det, som nogle kalder for helvede, andre for fængsel.

Kærshovedgård fortællinger / Kærshovedgård Stories

TAK
Tak til Kaare Djuraas, Dora Grents, Erlend Hjortland Sandøy og Jens Galschiøt for at jeg måtte bruge tegninger, grafik, og foto som illustrationer i disse blogs.   

Tak til advokat Jakob Fastrup og cand. scient. pol. Saba Khalaj for at måtte offentliggøre dokumentationen til Retsudvalget om Retssikkerhedsmæssige udfordringer, sammen med Sabas undersøgelse, 2020: ”Udviklingen af vold og trusler på asyl- og udrejsecentre i Danmark i 2016-2019″. Tak til Ellebæk Kontaktnetværk for brug af dokumentation fra 2020 og 2023.

Tak for hjælp ved starten til Marianne Olsen, og tak til alle dem, jeg har fået viden og information fra, især fra kredse omkring Kærshovedgård: Bodil Hindsholm Hansen, Niels Simonsen, Gerda Abildgård, Lena Hagelskjær, Anemone Samy, Helle Djuraas, Adi, Julie Thomsen, Katrine Syppli Kohl, Niels-Erik Hansen, Trine Otto Hansen, Ellebæk Kontaktnetværk, Kriminalforsorgen, Per Bohlbro, Elna Søndergaard og mange flere.

Jeg ville aldrig være blevet færdig med det og have fået lagt det op på SOS Racismes hjemmeside uden en stor, klog, kærlig og tålmodig indsats fra min dejlige mand: Tusind tak, Helge!

Adi på tegningen her er min helt! Han siger: ”Så længe jeg kan gøre noget for andre eller mig selv, vil jeg leve mit liv”. Og: ”Jeg vil lukke Kærshovedgård for hele Danmarks skyld”.
Jeg mener præcis som Adi:

Vi må lukke Kærshovedgård, Ellebæk, Avnstrup og Sjælsmark nu!

Anne Nielsen, Talsperson, SOS Racisme.

Tegning: Erlend Hjortland Sandøy: Fortællinger fra Kærshovedgård, Små Broer, 2023.