Regeringen bør leve op til løftet om en bred og omfattende antiracistisk handlingsplan

Du kan gøre en forskel

Bliv medlem

Ved at blive medlem af SOS Racisme kan du støtte vores arbejde mod racisme og diskrimination ved at betale et årligt kontingent. Som medlem får du også mulighed for at engagere dig aktivt i foreningen og bidrage til at skabe positive forandringer. Din støtte vil hjælpe os med at udvide vores indflydelse og nå ud til endnu flere mennesker, mens du samtidig bliver en del af et stærkt fællesskab, der er dedikeret til at skabe en mere inkluderende og mangfoldig Danmark.
Bliv Medlem

Nedenstående er en kopi af et læserbrev i Information 19. december 2022 – med tilladelse fra Information.
Teksten herunder indeholder links til relevante kilder.

I Informations analyse af det nye regeringsgrundlag bliver der peget på, at den nye SVM-regering lemper på udlændingepolitikken.

Men det nye regeringsgrundlag indeholder forskelsbehandling på grund af race og etnicitet. Modsat en LGBT+-handlingsplan er en antiracistisk handlingsplan ikke nævnt i regeringsgrundlaget. Det er et manglende signal at sende, hvis regeringen altså ønsker at komme strukturel racisme til livs.

I årevis har vi kæmpet for, at Folketinget skal udarbejde en antiracistisk handlingsplan. I januar 2022 blev den tidligere regering enig med partierne bag finansloven om at bruge nogle af midlerne fra finanslovsaftalen til en handlingsplan mod racisme.

Men der står intet om en handlingsplan mod racisme i det nye regeringsgrundlag. Det har vi i den grad behov for. Det er selve regeringsgrundlaget et godt eksempel på, da det bekræfter den strukturelle racisme, som regeringen er med til at opretholde.

For eksempel ønsker regeringen at indføre en ny arbejdspligt på 37 timer for personer på overførselsindkomst »med et integrationsbehov«. Dette er negativ forskelsbehandling af minoritetsdanskere.

Det er også negativ forskelsbehandling at behandle andre flygtninge og asylansøgere ringere, end vi behandler ukrainerne. Når mange ukrainere er kommet ind på arbejdsmarkedet gennem hurtig opholds- og arbejdstilladelse, hvorfor så ikke bruge samme midler og integrationsuddannelse over for andre asylansøgere og flygtninge?

Derudover vil den nye regering beholde udrejsecentre, hvor beboerne mister relationer og kompetencer og bliver psykisk syge. Desuden skærpe lange, meningsløse straffe for pligtforsømmelser i udrejsecentrene, skønt nogle overtrædelser ikke er reelle, men kan skyldes fejl ved det elektroniske system.

Regeringen mener også, at det er en god idé at betale for fængselspladser i Kosovo, da danske fængsler er overfyldte, blandt andet med folk fra udrejsecentre, der afsoner for overtrådt melde-, opholds- eller underretningspligt.

De lange straffe, formålsløse pligter og selve udrejsecentrene skader beboerne og gavner ingen. Så slip dem fri, og giv dem ret til at bo og arbejde i Danmark. I stedet for at bruge skattepenge på mishandling af udviste flygtninge.

Anne Nielsen er speciallæge