Danskere med rødder i udlandet

Du kan gøre en forskel

Bliv medlem

Ved at blive medlem af SOS Racisme kan du støtte vores arbejde mod racisme og diskrimination ved at betale et årligt kontingent. Som medlem får du også mulighed for at engagere dig aktivt i foreningen og bidrage til at skabe positive forandringer. Din støtte vil hjælpe os med at udvide vores indflydelse og nå ud til endnu flere mennesker, mens du samtidig bliver en del af et stærkt fællesskab, der er dedikeret til at skabe en mere inkluderende og mangfoldig Danmark.
Bliv Medlem

Cphfacilitation har lige udgivet en ny, gratis bog: … Med rødder i udlandet. Cphfacilitation, 2024. af: Hjarn v. Zernichow Borberg, Mathias Skov og Ulrik Svinding. Layout: Stine Skøtt Olesen, NXT.
SOS Racisme har støttet bogens udgivelse og været lidt med på sidelinjen.
Bogen kan downloades som pdf-fil, eller bladre-bog .

Med rødder i udlandet er en undervisningsbog; men også uden for skoler og gymnasier kan folk få glæde og mere viden af bogen. Og de kan bekæmpe deres eventuelle fordomme om danskere med rødder i udlandet med fakta. En stor del af indholdet i bogen er tør statistik, men bogens klare, kraftige farver, gør den neget indbydende! Bogen er meget smukt lay-outet, og de kraftige farver er et godt udtryk for mangfoldighed: Verden er i farver. Den bruger et inkluderende sprog, og hovedbudskabet er nok det, at vi har med mennesker at gøre, som basalt ligner hverandre; men der er både forskelle og ligheder. Når vi ser på det store billede er det de senere år mest gået fremad med arbejde og uddannelse!

Det er en ny, opdateret og forbedret bog: med mange oplysninger om de ti største grupper såkaldt “ikke-vestlige” danskere med udenlandsk baggrund kommer fra. Den første bog kom i 2021.
Det drejer sig om: Afghanistan, Bosnien-Herzegovina, Irak, Iran, Libanon, Marokko, Pakistan, Somalia, Syrien og Tyrkiet, og til sidst et afsnit om Alle i Danmark. De ni lande – undtagen Bosnien-Herzegovina – er ifølge politikerne “MENAPT-lande”.

Bogen begynder med et overblik over, hvilke lande og verdensdele folk er kommet fra i 1997 og i dag, og hvorfor de er kommet til Danmark. Og til slut i bogen er der spørgsmål og ideer til undervisningsbrug, samt nogle få definitioner.

Hvert land har sit kapitel i en kraftig farve. Det indledes med et portræt af en person med rødder i landet, som fortæller – ofte både lidt om sit land, men også om, hvordan det er gået i Danmark.
Derpå 4 – 6 sider med statistiske figurer. De viser noget om: Indvandring, hvornår fandt den sted, af hvilke grunde? Aldersfordelingen. Hvor i Danmark bor de i? Hvor stor en del er i beskæftigelse? Hvor mange af de unge er enten under uddannelse eller i beskæftigelse? Unges højeste uddannelse? Hvor stor en andel er straffet? Hvor stor en andel stemte til det seneste folketingsvalg? Det sammenholdes med statistik om hele befolkningen i afsnittet “Alle i Danmark”. Til sidst en side med fun-facts: lidt om en kendt person fra landet, opfindelser, turistattraktioner, historie, arkæologi, geografi, sprog, evt. en kendt ret fra landet.

Kommentar: Der er gennemgående sket et fald i, hvor mange procent af de stemmeberettigede fra de ti lande, der stemmer ved folketingsvalg. Hvis danske politikere, der officielt går ind for demokrati, lighed og menneskerettigheder, vil gøre noget ved det, kan de anbefales ikke at bruge de såkaldte “ikke-vestlige indvandrere og efterkommere” som syndebukke og fratage dem deres rettigheder! Mange politikere kunne lære af det inkluderende sprog, bogen bruger. I stedet for en “os-og-dem” retorik, kunne de måske sige “vi”, “vi alle”, “befolkningen”, “alle i Danmark” eller “alle i Danmark, uanset rødder”?