Siden Sidst

Du kan gøre en forskel

Bliv frivillig

Vil du være med til at gøre en forskel i kampen mod racisme? Så hvorfor ikke blive frivillig for SOS Racisme? Som frivillig har du mulighed for at hjælpe med vores arrangementer og andre spændende projekter, der er med til at skabe en mere inkluderende og mangfoldig Danmark. Vi søger altid efter engagerede personer, der ønsker at gøre en forskel og støtte vores mission om at bekæmpe racisme og diskrimination i samfundet
Er du klar? klik her!

Vi har været til en del aktiviteter, mens vi stadig venter på en handlingsplan mod racisme, som har været lovet færdig som udkast i 2022, 2023 og første halvdel af 2024. Der er kommet en stor udvidelse og en del penge til Handlingsplanen mod antisemitisme, men vi har hårdt brug for en handlingsplan mod alle former for racisme. NU!

Et Folketingsspørgsmål fra Grønlandsudvalget om, hvornår den udkom, blev besvaret uden at der blev sat noget tidspunkt — dvs. reelt ikke besvaret.

Ellers er en del tid gået med redaktion og opdatering af et nyt Minileksikon 2024, og med høringssvar på en stadig mere skør udlændingepolitik. SOS’ svar ligger på hjemmesiden under Materialer/Høringssvar/2024 — bl.a. et nyt svar om 37 timers arbejdspligt til kontanthjælpsmodtagere, der ikke har boet i Danmark mindst 9 ud af de seneste 10 år, og som ikke i den periode har haft mindst 2,5 års lønnet fuldtidsarbejde – 90% af dem er udlændinge fra ikke-“vestlige” lande.

Arrangementer i forsommeren

6. maj fandt en stor konference om migration sted i København. Her delte vi informationsbreve ud til gæsterne med links og QR-koder til SOS’ blogs om udrejsecentrene og Ellebæk — samt med vores afstandtagen fra, at Danmark opretter et flygtningecenter i Rwanda og exilerer asylprocessen dertil.

FNs Flygtningedag

Traditionen tro deltog SOS Racisme denne gang i tre arrangementer, der blev holdt i anledning af FN’s Flygtningedag (20. juni). SOS Racisme deltog 14. juni i markering af årsdagen for de omkomne flygtninge ud for Pylos ved den græske kyst. Det skete foran den græske ambassade i København; det var meget vellykket skønt der kun var ret få fremmødte. Der blev holdt tale af Lene Junker fra Fællesinitiativet mod Racisme og Diskrimination, hvorefter en repræsentant fra Refugee Week talte. Herudover blev der også talt om racisme i Tyskland.

Debatmøde om Fort Europa

Et andet spændende debatmøde 16. juni omhandlede Fort Europa. Der mødte 11 deltagere op, men der blev holdt nogle rigtig gode oplæg, hvor bl.a. SOS Racismes forperson Sheku Jalloh fortalte levende om sin flugt til Europa, sin ankomst til og modtagelse i Danmark, hvorefter der var en meget livlig debat om den politiske situation i Europa og hele verden.

Kærshovedgård

Den 22. juni var der ligesom de foregående år — et stort arrangement lige uden for Kærshovedgård, arrangeret af Solidarity with Kærshovedgård, Lysfest for Humanisme, Racismefri By-Århus for Mangfoldighed, SOS Racisme, Små Broer, Fællesinitiativet mod Racisme og Diskrimination og beboerne på Kærshovedgård. Taler og musik kan ses på links til 1. del og 2. del. Kærshovedgård kan følges på Lysfest for Humanismes Facebook.

Hjemrejsestyrelsens ansvar for den visse død

Der var 60-90 mennesker det meste af tiden, en del beboere gik til og fra. Selv om der indimellem var digtoplæsning, musik og optræden, mad og drikke, var stemningen noget trykket. En beboer holdt en tale, der blev oversat til engelsk af en anden, og fortalte om én, der tidligere havde boet på Kærshovedgård. Han var fra Kurdistan. “Men på grund af det hårde pres, som Hjemrejsestyrelsen havde udsat ham for, var han tvunget til at rejse tilbage til Iran. Her blev han eksekveret [fuldbyrdet en dødsdom, red.] af regimet: De havde gjort noget ved ham, men de sagde til familien: ‘I må ikke sige, vi har dræbt ham, I skal sige, han har begået selvmord. Hvis I siger noget imod os, vil vi ikke give jer liget.’ ‘Den stakkels familie er tvunget til at sige, at han har begået selvmord, men i virkeligheden er det måske ikke det!’ …

‘Efter al den tid, hvor jeg har kæmpet mod Den Islamiske Republik, sagde Hjemrejsestyrelsen til mig: ‘Du skal rejse tilbage, og du får ingen problemer!’ ‘Hvordan kan de sige det? Vi ved, at hvis vi rejser tilbage, er der noget, der venter på os!’ ‘Der er så mange spioner, vi har set iblandt os, som er sendt tilbage, og som har givet vores navne til Den Islamiske Republik.'”

Kommentar: Uanset om den omtalte person efter pres har skrevet under på frivillig hjemsendelse, har Danmark i dette tilfælde ansvaret for at have gennemført refoulement i strid med menneskerettighederne. Europarådets Menneskerettighedskommissær skriver i sin seneste rapport om Danmark:

Europarådets Menneskerettighedskommissær:

“Kommissæren gentager, at selv om hjemsendelse er frivillig, fjerner det ikke Danmarks pligt til at opretholde non-refoulement-princippet. Hun anbefaler kraftigt myndighederne til at genoverveje det nuværende system, og overveje om det forhold, at der over for de udviste personer anvendes midler, der har til formål at sikre, at de samarbejder om at rejse hjem til deres oprindelsesland, skaber risiko for at Danmark overtræder non-refoulement-princippet”.

Der var på dagen også taler af flere beboere og af bl.a. Victoria Velasquez, MF Enhedslisten og advokat Daniel Nørrung. Forholdene på Kærshovedgård er forværret siden sidste år. Og med en ny leder er der kommet et skrappere regime.

Justitsmord, trusler, sexchikane og politi

Ud over justitsmord for fejlagtige anmeldelser for overtrædelse af pligterne, oplever beboerne stedet som truende fra mange sider: andre beboere af narkosælgere, de har gæld til. Hjemrejsestyrelsens udgående team, som forsøger at presse dem til at rejse hjem, selv om det er farligt og som nævnt ofte ulovligt at hjemsende dem. At få lange fængselsstraffe for pligtforsømmelser — selv pligter de ikke har overtrådt. At blive hentet om natten af formummet politi og sat på Ellebæk indtil en udsendelse.

Kvinderne på centret var lovet at blive flyttet til Avnstrup, men det er endnu ikke sket, og kvinder med en partner flyttes ikke. De fleste tør ikke gå alene på fællesarealer eller deltage i de få aktiviteter, der er mulige. En kvinde talte om fortsat sexchikane.

Der er kommet skrappere kontrol med scanning ved ind- og udgang i centret — for at finde våben og narko. Men også ejerskab, kørekort og parkering af biler, og om de er synet, kontrolleres, og der udstedes bøder. Den bus mange kom med, måtte parkeres i Bording for at undgå bøder.

Til arrangementet på Kærshovedgård deltes løbesedler ud med en QR-kode til links til en fortegnelse over blogs om Kærshovedgård, andre udrejsecentre og Ellebæk. De er færdige nu, men vil blive opdateret undervejs. Koden er her: hvis du scanner den med en smartphone, kan du downloade oversigten på telefonen. Så har du altid de vigtigste dokumenter/oplysninger om udviste, udrejsecentre og Ellebæk.

Efterårsevent

SOS Racisme planlægger et arrangement i forbindelse med uddelingen af vores venskabspris. Det sker i løbet af efteråret, hvor SOS Racismes minileksikon 2024 også bliver præsenteret. Der vil blive sendt en invitation til alle medlemmer.

Her i september afholder vores gode samarbejdspartner i Fællesinitiativet mod Racisme og Diskrimination landskonference i Odense. Det sker lørdag 28. september, Ungdomshuset i Odense, Nørregade 58, kl.11 – 19 sammen med andre NGO’er, hvor alle SOS medlemmer er velkomne. Yderligere info og tilmelding via Fællesinitiativet mod Racisme og Diskriminations Facebookside.

Mobilepay

I forbindelse med ændring af kassererposten og foreningens Mobilepay er der desværre en forsinkelse på at få oprettet et nyt nummer til indmeldelse. Det når derfor ikke at komme med i dette efterårsnummer og er heller ikke i vores opdatering af Minileksikon 2024 udgaven. Det vil blive lagt på vores hjemmeside www.sosracisme.dk så snart det er muligt, hold derfor øje med hjemmesiden, hvor også fremtidige møder og arrangementer løbende bliver lagt op under events.

Tidsskriftet

Tidsskriftet nr. 131 udkommer hermed, men så bliver der en pause, da vores redaktør træder tilbage. Helt tilbage i vores bevægelses historie, nærmere betegnet Folkebevægelsen mod Fremmedhad, udgav vi nyhedsbrev nr. 1 på nogle få sider offset-tryk. Det var i 1985. Folkebevægelsen indgik i 1991 i SOS Racisme, som blev stiftet i 1988.

Kommer der så flere tidsskrifter? Det er muligt, men hvordan det vil se ud skal vi arbejde videre med. Måske bliver det igen et slags nyhedsbrev.

SOS søger frivillige

Derfor vil det blive modtaget med stor glæde, hvis der skulle sidde et medlem eller flere, der skulle have lyst til at prøve kræfter med redaktørposten og have indflydelse på tidsskriftets form fremover. SOS Racisme søger også en frivillig til sekretærposten. Der skal bruges lidt tid på den – ca. et par timer om ugen. Der vil selvfølgelig være oplæring til posten. Spred gerne budskabet, og spørgsmål kan sendes helt uforpligtende til vores mail: sos@sosracisme.dk eller man kan ringe for at høre nærmere på tlf. 4233 1969 på hverdage fra kl. 10-12, undtagen onsdag.

Medlemsmøder

De fleste møder i SOS har været afholdt digitalt, det gør det nemmere at deltage også for de medlemmer, der er langt fra København. Alle medlemmer kan deltage i møderne, hvis I skriver til sos@sosracisme.dk kan vi sende et link til næste møde, der altid annonceres under events på vores hjemmeside.

Tusind tak!

Bestyrelsen vil til sidst gerne sige en stor og dybfølt tak til vores dygtige redaktør, Marianne Olsen for det store engagement og arbejde hun har lagt i Tidsskriftet SOS Racisme gennem de sidste 14 år. Tidsskriftet er sammen med Minileksikon, vores hjemmeside og SoMe SOS’ ansigt udadtil, og er vokset til at blive fantastisk godt under Mariannes ihærdige behandling. Også tak til Karen Margrete Høskuldsson for de fine og opfindsomme omslagstegninger, og til Bent Jessen for teknisk layout samt ikke mindst til Tidsskriftets Grønlandsredaktør Nanna Knudsen.