En familie søger nye udfordringer og eventyr
Min familie og jeg flyttede til Danmark i efteråret 2022, da vi ønskede at prøve noget nyt. Min hustru havde haft forskellige jobs på Grønland og havde længe haft et ønske om at komme til Danmark og blive undervist i dansk, så hun kunne forbedre sit danske. Hun var ved vores afrejse fra Grønland fuldmægtig i uddannelsesstyrelsen.
Jeg selv har haft en meget forskelligartet karriere. Først var jeg en del år i politiet, hvorefter jeg blev valgt ind i det grønlandske parlament, kom i regering og blev blandt andet viceformand for regeringen, ligesom jeg var formand for det parti, som jeg repræsenterede. Efter min politiske karriere blev jeg vicedirektør i et mineselskab (en rubinmine), hvor jeg blandt flere opgaver fik ansvaret for sikkerhed og logistik. Senere blev jeg tilbudt stillingen som Administrerende direktør i et byudviklingsselskab, der skulle bygge skoler, daginstitutioner, brandstation, kyststi, en tunnel til en ny bydel og foretage byggemodning i hele byen. Ejeren, kommunen, besluttede i 2022 at nedlægge selskabet, hvorefter min finansdirektør og jeg blev opsagt.
Igennem årene ejede og drev jeg sammen med min kone et bådcharterfirma og taxavirksomhed.
Arbejde og uddannelse i Danmark: Positive overraskelser
Vores voksne børn flyttede med til Danmark, nærmere betegnet Næstved, og er i gang med uddannelse og arbejde. Selvom det var en stor omvæltning i vores liv, er vi blevet positivt overraskede over mange ting. Vi har generelt fundet os godt til rette og bor et godt sted. Vores datter, kæreste og barnebarn har selv fået en lejlighed, ligesom vores ene søn også har fået lejlighed i byen.
Og gamle fordomme – ny uvidenhed
Inden vi tog fra Grønland, havde vi hørt rigtigt meget om den racisme, som grønlændere bliver udsat for i Danmark. For vores vedkommende er dette virkelig gjort til skamme. Vi har, ud over en episode, ikke følt racisme eller diskrimination. Tværtimod er vi kun blevet mødt af nysgerrighed og spørgsmål til vores land.
Okay. Nogle af spørgsmålene er dumme, da nogle tror, at vi alene lever af naturprodukter, bor i igloer og holder isbjørne som husdyr. Men det er heldigvis sjældent. Til gengæld oplever man en generel uvidenhed om de faktiske forhold, og at Grønland faktisk er et moderne samfund, der er bygget op om den nordiske velfærdsmodel og har lovgivning samt forvaltningsprincipper som i Danmark og resten af Norden.
Og så hjælper det ikke meget, at en tidligere partileder i Danmark (æret være hans minde), kaldte Grønland for Afrika på is. Udtalelser som disse er nedværdigende både for Grønland og for Afrika. Desværre er der nogle, der tager det til sig pga. uvidenhed.
Dansk skepsis
Jeg har søgt jobs, der matcher mit CV. Men jeg bliver mødt med skepsis, da man ikke har forståelsen for, at vi udøver vores ledelse på samme måde som i Danmark. Vi går op i god selskabsledelse og bæredygtighed som her. Vi går op i at overholde lovgivningen og er faktisk mere opmærksomme på nepotisme og kammerateri, end det er mit indtryk, at man er her i Danmark.
Hvis jeg så søger et mellemlederjob, er beskeden, at jeg ikke kan få det, da man forventer, at jeg i løbet af kort tid er videre i et andet og større job. Lidt irriterende.
Gletsjermel til hele verden
Jeg er i dag direktør og medejer i et grønlandsk selskab, der vil udvinde gletsjermel i Grønland og sælge til hele verden.
Forhindringer
Et af mine børn fik job med det samme og har i 1½ år arbejdet på samme arbejdsplads, indtil hun for nylig påbegyndte en uddannelse. Arbejdspladsen var glad for hende, og hun trivedes godt.
Til gengæld har en af mine sønner haft svært ved at få et arbejde. Han har et meget karakteristisk grønlandsk udseende. Han har en studentereksamen, ligesom han taler dansk, engelsk og grønlandsk flydende.
Det er ikke vores oplevelse, at man med vilje fravælger ham, selv om samfundet skriger på arbejdskraft. Han bliver ikke fravalgt i en bevidst diskrimination, men når en arbejdsgiver skal vælge, er det vores indtryk, at man vælger Thomas, hvis man har valget mellem Muhammed, Angutitsiaq og Thomas. Måske fordi man bedre kender til Thomas, dennes mentalitet og kultur.
Et godt råd: Mere viden om rigsfællesskabet
Jeg tror, at man kan komme over mange misforståelser, hvis det danske samfund overfor sine borgere tager det mere seriøst, at vi alle trænger til mere viden om rigsfællesskabet. Danmark får også mange fordele ud af at være i rigsfællesskab med Grønland og Færøerne, og bloktilskuddet fra Danmark skal ikke alene ses som en udgift. USA har en base i Thule, og Arktis er internationalt et potentielt højspændingsområde. Rigsfællesskabet giver derfor naturligvis Danmark nemmere og bedre adgang til de bonede gulve i internationale fora.
Så nogle emneuger i folkeskolerne og på forskellige uddannelsesinstitutioner i både Danmark, Grønland og Færøerne vil formentlig gøre underværker og skabe en stor gensidig forståelse.