Pressemeddelelse om en handlingsplan mod racisme

Du kan gøre en forskel

Bliv medlem

Ved at blive medlem af SOS Racisme kan du støtte vores arbejde mod racisme og diskrimination ved at betale et årligt kontingent. Som medlem får du også mulighed for at engagere dig aktivt i foreningen og bidrage til at skabe positive forandringer. Din støtte vil hjælpe os med at udvide vores indflydelse og nå ud til endnu flere mennesker, mens du samtidig bliver en del af et stærkt fællesskab, der er dedikeret til at skabe en mere inkluderende og mangfoldig Danmark.
Bliv Medlem

Vi har brug for en omfattende handlingsplan mod racisme

Nørre Allé 7, 2200 København N.
Tlf.: 4233 1969
sos@sosracisme.dk
www.sosracisme.dk

                                                                                           21. september 2024

Pressemeddelelse om en handlingsplan mod racisme

SOS Racisme har med stor bekymring erfaret en stigende racisme siden 2001 i det danske samfund. Skiftende regeringer har ikke gjort nok for at forebygge og bekæmpe racismen.

En national handlingsplan mod racisme på grund af nationalitet, etnicitet, statsborgerskab, opholdsgrundlag, herkomst, hudfarve og religion har manglet i årevis. I 2016 kontaktede SOS Racisme de politiske partier for at få en handleplan mod racisme, og i 2019 afholdt vi en konference sammen med Alternativet; siden udarbejdede Alternativet en Antiracistisk Handleplan[i]. I Danmark er Alliancen[ii], der omfatter Mellemfolkeligt Samvirke og andre antiracistiske foreninger kommet med bud på, hvad en handlingsplan kan indeholde i 2022. 

Internationalt har mange lande anbefalet en national handleplan ved UPR – Danmarks eksamen i menneskerettigheder – i 2011, 2016 og 2021. De fleste UPR-anbefalinger til Danmark vedrørte en bedre behandling af flygtninge, religiøse og etniske mindretal. Europa-Kommissionen har opfordret alle EU-lande til at udvikle og gennemføre omfattende, nationale handleplaner mod racisme[iii]. FN’s og Europarådets Komité mod Racisme har også opfordret til en national handlingsplan i deres nyeste rapporter om Danmark, 2021, 2022.

Herhjemme: efter at Frie Grønne havde foreslået en handlingsplan, indgik den tidligere socialdemokratiske regering og støttepartierne d. 24. januar 2022 en aftale[iv] om, at Danmark skulle udarbejde en national handlingsplan mod racisme. Den skulle bl.a. omfatte arbejdsmarkedet, undervisning, kulturliv og hadforbrydelser.

Siden er der tilsyneladende ikke sket meget med handlingsplanen, som er flyttet fra Justitsministeriet til Udlændinge- og Integrationsministeriet. Eneste inddragelse af NGO’er var et lyttemøde i Justitsministeriet i juni 2022. Efter sagen var flyttet sagde udlændingeministeren, at han forventede et udkast i 2023, og så igen: sommeren 2024. Men det holdt ikke. Den 12. august og 18. september, har ministeren besvaret spørgsmålet om, hvornår handlingsplanen kom, med et ikke-svar: dvs. uden at angive noget tidspunkt.

I juni 2024 blev handlingsplanen mod antisemitisme styrket på grund af stigende antisemitisme. Hvis bekæmpelse af antisemitisme havde været en del af den nationale handlingsplan mod racisme, kunne det måske både have styrket kampen mod racisme generelt og omfatte både jøder og folk af afrikansk afstamning, inuit, romaer, muslimer, flygtninge og andre grupper.  

Diskrimination og racisme i form af vold og trusler oplever mange i dag!

Vi har aktuelle tal fra Institut for Menneskerettigheders store undersøgelse af diskrimination i Danmark, hvor 84% har oplevet diskrimination eller fordomme[v], se faktaboks. Undersøgelsen angår ikke-”vestlige” minoriteter, som er født/opvokset i Danmark, om selvoplevet diskrimination indenfor det seneste år – grundet etnicitet, oprindelsesland eller religion.

SOS Racisme mener:

Vi har meget brug for en omfattende antiracistisk handlingsplan nu, og vi vil gerne høres!  

Faktaboks: Kilde: Institut for Menneskerettigheder84% har oplevet fordomme og/eller diskrimination
65%: ulovlig diskrimination
48% har fået afslag på jobansøgning på grund af diskrimination/etnicitet
49% har fået dårligere service i butikker, banker, i sundhedsvæsenet eller på uddannelsen
29% er blevet stoppet af politiet uden anden grund end deres etnicitet
28% er blevet nægtet adgang til fx diskotek
12% er blevet udsat for vold eller trusler om vold. Typisk har voldsofre oplevet, at forbipasserende ikke har grebet ind
Kun 11 % af ofrene for diskrimination har klaget efterfølgende. At så få har klaget skyldes, at mange ikke tror, det nytter
55% har ændret adfærd i det offentlige rum, fx med, hvordan de går, taler eller fremstår,
eller de undgår at tale deres families modersmål, eller at bære religiøse symboler, eller har skiftet navn                            

[i] https://sosmenneskerettigheder.dk/2019/08/02/en-handleplan-mod-racisme-og-diskrimination/

[ii] https://www.ms.dk/sites/default/files/ulighedpublikationer/publikationer/2022/MS-RacismeRapport-03-DIGI-2.pdf

[iii] https://commission.europa.eu/document/download/beb25da4-e6b9-459e-89f7-bcdbd3a8f0c8_en?filename=a_union_of_equality_eu_action_plan_against_racism_2020_-2025_en.pdf

[iv] https://www.justitsministeriet.dk/pressemeddelelse/regeringen-er-enig-med-sf-radikale-venstre-enhedslisten-alternativet-og-kristendemokraterne-om-at-lave-en-handlingsplan-mod-racisme/

[v] https://menneskeret.dk/udgivelser/oplevet-etnisk-diskrimination-danmark