Fra Amnesty: Den danske stat vil have vores retssag om våbeneksport til Israel afvist

Amnesty International logo

Du kan gøre en forskel

Bliv medlem

Ved at blive medlem af SOS Racisme kan du støtte vores arbejde mod racisme og diskrimination ved at betale et årligt kontingent. Som medlem får du også mulighed for at engagere dig aktivt i foreningen og bidrage til at skabe positive forandringer. Din støtte vil hjælpe os med at udvide vores indflydelse og nå ud til endnu flere mennesker, mens du samtidig bliver en del af et stærkt fællesskab, der er dedikeret til at skabe en mere inkluderende og mangfoldig Danmark.
Bliv Medlem

Modsat tidligere tilkendegivelser vil udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen nu ikke lade de danske domstole vurdere, om den danske våbeneksport til Israel er lovlig eller ej. Det fremgår af et svarskrift fra Kammeradvokaten, som repræsenterer Udenrigsministeriet og Rigspolitiet, i vores sag om dansk våbeneksport til Israel.

Amnesty International har sammen med Oxfam Ibis, Mellemfolkeligt Samvirke og den palæstinensiske menneskerettighedsorganisation Al-Haq lagt sag an mod den danske stat for fortsat at eksportere våbendele til israelske F35-fly. F35-flyene bliver blandt andet brugt i Israels krigsførelse i Gaza, og Danmark risikerer gennem våbeneksporten at bidrage til at begå krigsforbrydelser i det sønderbombede område – noget, vi har en international forpligtigelse til at stoppe.

Men statens advokat, Kammeradvokaten, vil have sagen afvist, inden den overhovedet er gået i gang.

“Hvis vi i Amnesty International, der over hele verden arbejder med at dokumentere brud på menneskerettigheder og den internationale folkeret, ikke har retlig interesse i at få prøvet denne sag, hvem skulle så?” Vibe Klarup, generalsekretær, Amnesty International Danmark

I svarskriftet til vores søgsmål henviser Kammeradvokaten til vores såkaldte retlige interesse, hvilket betyder, om tilladelserne til dansk våbeneksport påvirker os direkte, eller om vi har en væsentlig interesse i det:

”Sagsøgerne er ikke konkret og individuelt berørt af de pågældende tilladelser, og der er ikke i denne sag grundlag for at lempe på de sædvanlige krav til retlig interesse med henblik på at give de sagsøgende organisationer adgang til domstolsprøvelse,” lyder det i indledningen af svarskriftet.

Da det som privatperson kan være næsten umuligt at lægge sag an mod en regering, stiller vi os fuldstændig uforstående over for den konklusion:

”Hvis vi i Amnesty International, der over hele verden arbejder med at dokumentere brud på menneskerettigheder og den internationale folkeret, ikke har retlig interesse i at få prøvet denne sag, hvem skulle så,” spørger vores danske generalsekretær Vibe Klarup.

Fakta om retssagen og dansk våbeneksport

Der er en klar risiko for, at våben og militært udstyr, som Danmark direkte og indirekte eksporterer til Israel, bliver brugt til at begå alvorlige forbrydelser mod civile i Gaza.
Dermed overtræder Danmark de internationale regler for våbenhandel samtidig med, at Danmark risikerer at bidrage til overtrædelser af den humanitære folkeret – herunder krigsforbrydelser – og et plausibelt folkedrab.
Danmark har tilsluttet sig både FN’s våbenhandelstraktat og EU’s fælles regler for våbeneksport, som forpligter Danmark til at sikre, at eksport af våben og militært udstyr fra danske virksomheder ikke risikerer at bidrage til overtrædelser af folkeretten.
Alene risikoen for, at militært udstyr kan blive anvendt i strid med krigens regler, bør få den danske stat til at stoppe eksporten i henhold til international lov.
Derfor har Amnesty International sammen med Oxfam Ibis, Mellemfolkeligt Samvirke og den palæstinensiske menneskerettighedsorganisation Al-Haq stævnet den danske stat med krav om, at våbeneksporten til Israel standses.

Danske myndigheder har gennem flere år givet tilladelse til, at danske virksomheder kan eksportere komponenter til F-35-kampfly via et amerikanskledet forsvarssamarbejde – som Israel er med i – uden at foretage konkrete vurderinger af risikoen for, at det kan bidrage til krigsforbrydelser.

Retssagen er principiel af flere årsager

Lovligheden af dansk våbeneksport er aldrig blevet prøvet ved en domstol.

Vores sagsanlæg handler om beskyttelsen af civile, som er direkte påvirket af bombardementerne i Gaza, om vores forpligtelser over for menneskerettighederne og ikke mindst om det principielle i, at en regerings beslutninger skal kunne efterprøves ved en domstol.

”Vi er selvfølgelig forundrede. Mener den danske regering virkelig, at respekt for folkeretten ikke kan prøves ved danske domstole,” lyder det fra Vibe Klarup.

At kunne få magthavernes beslutning efterprøvet ved en domstol må være essentielt i en retsstat: En stat skal ikke kunne frikende sig selv.

Det gælder ikke kun i sager som denne, men også i fremtidige principielle sager, som andre relevante danske organisationer vil kunne tage op.

Løkke er vendt på en tallerken

Svarskriftet fra Kammeradvokaten står i skærende kontrast til en tidligere udtalelse fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

Under et samråd den 17. juni 2024 om, hvorvidt dansk eksport af våbendele til F35-fly er lovligt, sagde ministeren:

”Det er vores vurdering. Og så medgiver jeg, at der er rejst en sag ved de danske domstole, og det er så et udtryk for, at der er nogen, der har en anden vurdering. Hvem der har den rigtige vurdering, det afgøres jo ved domstolene.”

Og den udtalelse undrer os i Amnesty International nu, hvor det længe ventede svarskrift endelig er landet:

”Det fungerer ikke med divergerende udtalelser: At udtale interesse for at få prøvet spørgsmålet om lovligheden af dansk våbeneksport til Israel ved en domstol, for herefter i et svarskrift at nægte at få det prøvet ved domstolen”, siger Dina Hashem, der er seniorjurist i Amnesty International Danmark.

Pinefuld ventetid

Nu, hvor svarskriftet fra den danske stat er landet, er det op til en dommer at afgøre, om sagen overhovedet får lov at køre. Samtidig går flere og flere menneskeliv tabt i Gaza.

”I princippet kunne den danske våbeneksport være stoppet i går med en politisk beslutning,” lyder det fra seniorjurist Dina Hashem: ”Vi har sagt det før, og vi siger det igen: Vi stopper ikke før dansk våbeneksport til Israel standses. Og vi stopper ikke, før vi i Danmark beskytter civile og overholder vores forpligtelser.”

Amnesty International har dokumenteret flere hændelser i Gaza, som bør efterforskes som potentielle krigsforbrydelser, mener vi. Men vi er ikke alene – også FN og de internationale domstole indsamler beviser for brud på folkeretten i Gaza.