Vedr. parallelsamfundslovene: Link til EU-Domstolens retsmøde 30-09-2024 i Luxemburg i principiel sag om diskrimination

Mjølnerparken - a tough ghetto in Denmark

Du kan gøre en forskel

Bliv medlem

Ved at blive medlem af SOS Racisme kan du støtte vores arbejde mod racisme og diskrimination ved at betale et årligt kontingent. Som medlem får du også mulighed for at engagere dig aktivt i foreningen og bidrage til at skabe positive forandringer. Din støtte vil hjælpe os med at udvide vores indflydelse og nå ud til endnu flere mennesker, mens du samtidig bliver en del af et stærkt fællesskab, der er dedikeret til at skabe en mere inkluderende og mangfoldig Danmark.
Bliv Medlem

Opdatering 13. oktober 2024: den tidligere blog er nu opdateret med link til retssagen ved EU-Domstolen, Lejere fra afdeling Schackenborg Vænge (Ringparken), Slagelse og Mjølnerparken vs. Social-, Bolig-, og Ældreministeriet og de to boligselskaber: Slagelse Alment Boligselskab og Danmarks Almene Boligselskab. Hele høringen er streamet, og man kan se den via et link til EU-Domstolen, hvor selve høringen i retssagen foregik d. 30. september 2024, hvor der var mødt beboere – som tilhørere – og advokater op for beboerne, samt som repræsentanter for Institut for Menneskerettigheder og for FN’s Menneskerettighedsråds to rapportører for hhv. Bolig og Racediskrimination.

Parterne skulle forud besvare fem vigtige spørgsmål, der i forvejen var stillet af EU domstolen. De allerfleste udtalelser er på dansk, mindre dele især under spørgsmål og svar ofte på fransk eller engelsk.

LINK:
https://lnkd.in/ghkn24ra – som kan viderestille til: EU-domstolens hjemmeside:
https://curia.europa.eu/jcms/jcms/p1_1477137/en/
Scroll ned til: Hearing C-417/23

Sagen var indbragt for Domstolen af Østre Landsret i juli 2023, i form af to præjudicielle spørgsmål:

Præjudicielle spørgsmål:

1)Skal begrebet »etnisk oprindelse«, henholdsvis »bestemt etnisk oprindelse« i artikel 2, stk. 2, litra a og b, i direktiv 2000/43 (1) fortolkes således, at disse begreber under omstændigheder som de i sagen foreliggende — hvor der efter den danske almenboliglov skal ske en nedbringelse af andelen af almene familieboliger i såkaldte omdannelsesområder, og hvor det er en betingelse for kategoriseringen heraf, at der i et boligområde er mere end 50 % »indvandrere og efterkommere fra ikkevestlige lande« — omfatter en gruppe af personer, der er afgrænset som »indvandrere og efterkommere fra ikkevestlige lande«?
2)Hvis spørgsmål 1 helt eller delvis besvares bekræftende, skal artikel 2, stk. 2, litra a og b, da fortolkes således, at den i sagen beskrevne ordning udgør direkte eller indirekte forskelsbehandling?

For de lejere i Ringparken, Slagelse i Schackenborg Vænge, der var truet af omdannelsesplanerne talte: advokat Niels-Erik Hansen som substitut for lejernes advokat, og advokat Eddie Khawaja for lejerne i Mjølnerparken. Desuden talte cand. jur. Marya Akhtar, Afdelingsleder juridisk afdeling, Institut for Menneskerettigheder; og Advokat Petra Fokdal som repræsentant for Rapportørerne fra FN’s Menneskerettighedsråd for Bolig, og for Racisme og Diskrimination. Desuden var Susheela Math fra Open Society Justice Initiative og beboere fra de berørte afdelinger til stede.

Fra modpartens side var der indlæg fra advokater for EU Kommissionen, for boligselskaberne, der administrerer hhv. Ringparken og Mjølnerparken, og for den danske regering.
Der var også indlæg fra EU Kommissionen; og EU’s udpegede generaladvokat var til stede.

Der vil formentlig komme en afgørelse i sagen i slutningen af 2024 eller begyndelsen af 2025.

Fra et tidligere opslag på Eddie Khawajas linked-in:
EU-Domstolen har nu berammet retsmøde den 1. juli 2024 i sagen (https://lnkd.in/dWQ7NH5j), hvor vi på vegne af en række beboere i Mjølnerparken har anlagt sag mod Social-, Bolig- og Ældreministeriet, der på baggrund af ghettolovgivningen har godkendt udviklingsplanen for boligområdet.
Den medfører salg af lejligheder og tvangsflytning af beboere, fordi der bor for mange med “ikke-vestlig baggrund” i området.
Petra Fokdal og jeg selv ser frem til at give EU-Domstolens 15 dommere og den udpegede generaladvokat vores syn på, hvorfor der er tale om diskrimination i strid med EU-retten.
Hvis man ikke lige lægger sine sommerferieplaner forbi Luxembourg, kan man følge retsmødet online. Vi lægger et link op, når det er tilgængeligt.
Sagen er retlig kompleks, de politiske argumenter for lovgivningen mange, men kernen i alt det her er faktisk også ganske enkelt, som Center for Muslimers Rettigheder i Danmark (CEDA) illustrerer så fint i denne video: https://lnkd.in/d8SNux8V

Opdateret 13-10-2024 af Anne Nielsen