Konference: Strukturel racisme – har medierne et medansvar?


Konferencen foregår lørdag 28. maj, kl. 10-16 i Landstingssalen på Christiansborg. 
Konferencen arrangeres af Psykologfagligt Netværk imod Diskrimination (PND), SOS Racisme, Center for Muslimers Rettigheder i Danmark (CEDA), ENAR Danmark, Alle Må Være i Danmark og Fælles Fagligt Forbund-3F. Sikandar Siddique, MF for Frie Grønne er vært ved arrangementet.

Retorikken om etniske og religiøse minoriteter er i de seneste mange år blevet mere skarp og polariserende i de danske medier. Ofte associeres denne gruppe med negative værdier og stereotype forestillinger, som forstærker fordomme om racialiserede minoriteter.
Baggrunden for konferencen er den skarpe og ofte polariserede retorik, når det handler om etniske og religiøse minoriteter. Vi vil derfor gerne sætte fokus på emnet og på hvilke handlingsorienterede løsninger, der kan være.

Til konferencen vil vi derfor undersøge:
– Hvem medierne giver taletid?
– Hvilke vinklinger medierne udvælger?
– Hvem får mulighed for at blive set på hvilke måder?
På konferencen vil førende forskere og eksperter inden for feltet holde oplæg, indgå i dialog og komme med løsningsorienterede forslag.

Konferencen foregår d. 28. maj kl. 10.00-16.00 i Landstingssalen, Christiansborg. Indgang gennem gæsteindgangen neden for og på højre side af hovedtrappen. Kom i god tid, da der er adgangskontrol.

Deltagergebyr: 60 kr. pr. person. Betales inden konferencen. Oplysning om betaling fås ved tilmelding.
Der serveres kaffe, te, vand. Frokost doneret af 3F.
Tilmelding nødvendig til: [email protected]  skriv konference i emnefeltet på e-mailen.

Program

Del 1: Racisme i medierne
10:00-10:05 Sikandar Siddique. Medlem af Folketinget, Frie Grønne: Velkomst
10:05-10:10 Iram Khawaja, Psykologfagligt netværk mod Diskrimination, PND: Introduktion
10:10-10:30 Peter Hervik. Professor i migration, Ph.d i antropologi, etnicitet, medier og migration:
Hvis nyhedsmedierne er problemet, hvad er så løsningen?
Refleksioner i et historisk perspektiv over mediernes dækning af etniske og religiøse minoriteter.
10:30-10:50 Aydin Soei. Sociolog, journalist og forfatter:
Medier og modborgerskab.
Ansvarlig Presses store undersøgelse om repræsentation af etniske minoriteter.

10:50-11:10 Maia Kahlke Lorentzen, researcher i internetkulturer og træner i digitalt selvforsvar:
Er sociale medier for alle? Minoriteter får fjernet indhold, bliver “shadowbannet” eller får lukket deres konti på sociale medier. Er der ytringsfrihed for alle på de sociale medier?
11:10-11:30 Spørgsmål
11:30-11:45 Pause

Del 2: Strukturel Ulighed / Diskrimination
11:45-11-55 Anne Nielsen, SOS RacismeIntroduktion 
11:50 -12:10 Mira Skadegaard, Ph.D, adjunkt & diskriminationsforsker, specialist i DIE og EO og antidiskrimination: Diskrimination er integreret i vores fælles hverdag. Det er ikke altid let at opfange situationer, hvor diskrimination opstår, eller hvor man selv medvirker i diskrimination. Selv om mange hverken ønsker eller søger at tænke eller handle racistisk eller diskriminerende, så sker det, at vi ’kommer til’ det. Men hvorfor – og hvordan – sker det?
12:10 -12:30 Lamies Nassri, cand. mag. i sprogpsykologi: projektleder hos Center for Muslimers Rettigheder i Danmark (CEDA). NÅR POLITISKE BEGREBER NORMALISERES. Hvordan bidrager medier med at depolitisere og naturalisere politiske begreber, og derigennem legitimere en politisk agenda?
12:30-12:50 Hans Lassen, Konsulentfirmaet Sisyfos, Ph.D, forfatter, foredragsholder, samfundsdebattør
DEN ANDEN VIRKELIGHED: Når medierne og politikerne omtaler integrationen, tales der ofte om noget, der er slået fejl. Men der findes en anden integrationsvirkelighed: Den anden virkelighed. Det er den, hvor integrationen er vellykket, og hvor der sker fremskridt hele tiden.
12:50-13:10 Spørgsmål
13:10-13:40 Pause med sandwiches

Del 3: Løsninger & handlemuligheder
13:40-13:45 Henriette MentzelSOS Racisme: Intro
13:45- 14:00 Knud Lindholm Lau, talelærer, forfatter, rådgiver, ekstern lektor ved SDU: Kvalitetskriterier for journalistik om minoriteter. Hvordan pressen kan sikre et bedre beslutningsgrundlag?
14:00- 14:20 Pluralisterne: Mette Mut Andreasen, stifter, og Silja Thøgersen, Journalist og medinitiativtager til Pluralisternes Periskop-projekt:
Repræsentationsarbejde, værktøjer og Best Practice.
14:20-14:35 Kristian Lindhardt, journalist: Løsninger indefra/udefra. Erfaringer fra forsøg på at ændre rigide, syge strukturer fra indersiden og ydersiden. Om at kanalisere sin tid og energi i den rigtige retning.
14:35-14.50 Mohamed Yassin, Mediegruppen for somaliere i Danmark, Talsperson: Kampen om den offentlige mening, narrativer og fortællinger. Nuancering af dækningen af somaliere I Danmark.
14:50-15:05 Elias Ramadan, radiovært hos 24syv – Det, muslimer taler om: MEDIEFORTÆLLINGEN OM ISLAM. Fortællingen om Islam er ofte vinklet på en bestemt måde. Vinkling er et yderst effektivt medieværktøj. Dog har der længe eksisteret en stor overvægt i de vinkler, som vi bliver eksponeret for.
15:05-15:20 Lotte Rosdahl, Forfatter, Journalist: Inkluderende journalistik.
15:20-15:55 Debat
15:55-16:00 Tanja Skov Carlsen – Alle Må Være i Danmark Afslutning

 

Andre begivenheder