Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Retten bliver sat. Lad det ALDRIG ske igen

Eventet er lavet i samarbejde med SOS Racisme.

I morgen fredag den 9. oktober 2020 begynder retssagen mod to centrale medlemmer af Den Nordiske Modstandsbevægelse. Søren Lau Kjeldal og Jacob Vullum Andersen står tiltalt for antisemitisk hærværk mod den jødiske gravplads i Randers, og flere andre tilfælde af hærværk samt brud på racismeparagraffen.

Der er afsat fem rets dage til sagen, der finder sted ved Retten i Randers. Vi gennemgår her, hvad de to nazister er tiltalt for. De to nazister er tiltalt for at have kastet hvid, grøn og sort maling på facaden af Sparekassen Kronjyllands filial i Randers, hvor der på facaden er afbilledet en davidstjerne de to er også tiltalt for brud på den såkaldte racismeparagraf, da aktionen efter anklagemyndighedens opfattelse har haft propagandamæssig karakter og til formål at true, forhåne eller nedværdige en gruppe personer på baggrund af deres race, etniske oprindelse eller tro. De er begge tiltalt for hærværk mod en regnbuefarvet mangfoldighedsbænk, der var opstillet af Aarhus Kommune ved Århus Stadion som et statement mod homofobi i fodbold. Hoved tiltalepunktet omhandler det omfattende hærværk, der blev udført på den jødiske gravplads i Randers natten til den 9. november 2019. Her er de to tiltalt efter den grove hærværksparagraf, der omfatter hærværk af betydeligt omfang. På gravpladsen blev der malet med grøn maling på 84 gravsten, væltet seks gravsten og påsat en gul davidstjerne med teksten “Jude” på en sidste gravsten. De gule davidstjerner, med det tyske ord for jøde, var en direkte kopi af de gule davidsstjerner, som jøder blev tvunget til at bære på tøjet i Hitlers Nazi-Tyskland.Hærværket mod den jødiske kirkegård skete . Nøjagtigt 80 år efter at Tyskland løbet af denne aften og nat ødelagde nationalsocialisterne et stort antal jødiske kirkegårde og butikker. Der blev ødelagt næsten 7.500 forretninger og nedbrændt ca. 200 synagoger. Natten fik sit navn pga. de mange knuste ruder, der lå overalt i gaderne og glimtede som var de krystaller. 91 jøder mistede livet, og ca. 30.000 jøder blev i kreaturvogne uden vinduer og frisk luft kørt til forskellige koncentrationslejre for at dø under umenneskelige vilkår. Vi tror ikke det er en tilfældighed at de to unge vælger netop denne dag.
Derfor vil vi i Randers mod racisme, sammen med et netværk af andre antiracister følge sagen nøje og håber at en eventuel straf kan afstå andre fra at få samme racistiske tankemønstre og gerninger.

LAD DET ALDRIG SKE IGEN.

Program:
8:00-8.30:
Vi stiller op med bannere mv og lidt musik og gør klar til at livestreame talerne
8:30-9:00: talere
Lene Junker,
Fællesinitiativet mod Racisme og Diskrimination.
Frida Valborg Christensen,
Enhedslisten i Randers.
Kasper Furh, Velfærdslisten Randers.
9:00-9.30
Åben mikrofon, musik og afslutning.