Boganmeldelse: Flugten fra Aleppo

Du kan gøre en forskel

Bliv frivillig

Vil du være med til at gøre en forskel i kampen mod racisme? Så hvorfor ikke blive frivillig for SOS Racisme? Som frivillig har du mulighed for at hjælpe med vores arrangementer og andre spændende projekter, der er med til at skabe en mere inkluderende og mangfoldig Danmark. Vi søger altid efter engagerede personer, der ønsker at gøre en forskel og støtte vores mission om at bekæmpe racisme og diskrimination i samfundet
Er du klar? klik her!

Som i et brændglas samler Jørgen Skaastrup de forfærdelige forhold, som hersker i det opsplittede og borgerkrigsramte Syrien på baggrund af interviews med en syrisk familie, der siden 2015 har haft ophold i Danmark.

Jørgen Skaastrup, “En syrisk families flugthistorie, 2011-15”, Forlaget Mellemgaard, 2021

”Vi har aldrig været udfordret som dem”  

af Leif Bork Hansen 

Som i et brændglas samler Jørgen Skaastrup de forfærdelige forhold, som hersker i det opsplittede og borgerkrigsramte Syrien på baggrund af interviews med en syrisk familie, der siden 2015 har haft ophold i Danmark. Først flygtede manden, Abdul. Siden fulgte hustruen med deres tre børn. Vi følger Abduls flugtrute i form af et inferno via Tyrkiet og i en overfyldt gummibåd til en græsk ø, og siden via lufthavnen i Athen til Polen og Danmark.

Det er en afgørende pointe i ”Flugten fra Aleppo,” at mennesker ikke flygter for at opnå noget bedre, for at komme til ét eller andet forjættet land, men for at undslippe noget, der ville ende med, at de var blevet slået, hvis de ikke havde handlet.

Det har ikke været Jørgen Skaastrups formål først og fremmest at skildre krig og ødelæggelse, men midt i disse ufattelige rædsler at skildre – med hans egne ord – hvorledes uanede ressourcer mobiliseres hos mennesker, der tvinges på flugt, ressourcer, som vi, der lever under trygge kår, og som ikke har oplevet krig på vores egen krop, ikke har nogen anelse om. Vi har aldrig været udfordret som dem.

Citater fra bogen:

”En flygtning er både det mest sårbare og det stærkeste menneske, man kan møde.”

”I gamle dage brugte man betegnelsen fredløs om en person, der ingen fristeder havde nogen steder.

Flygtningen lever således i bund og grund som fredløs, både når han krydser grænser, og når han rejser gennem landet, hvis grænser han har overskredet.

Ingen vil have flygtningen, alle vil sende ham tilbage. I sig selv en absurd tanke. Sendt tilbage fra en illegalitet til en anden til en tredje, indtil han er tilbage ved udgangspunktet: At være på flugt i eget land.”

”Et gammelt arabisk ordsprog faldt ham ind på tærsklen til en dyb søvn, som han overgav sig til: Den, der bærer lyset, må gå ind i mørket.”

”Det er mit håb, at vi, der lever i comfort zonen, vil tænke os om en ekstra gang, inden vi forfalder til forhastede meninger om, hvorfor mennesker søger ly hos os”

Jørgen Skaastrup