SOS Racisme

Holdninger

 

Om N-ordet NEGER

Mange hævder, at ordet Negro/neger stammer fra det latinske niger= sort. Det er ikke korrekt.

Mennesker fra det afrikanske kontinent blev på latin kaldt afer. Negro/neger har sin oprindelse i slavehandlen og blev overtaget fra de portugisiske slavehandlere, det danske neger muligvis via hollandske slavehandlere (neger). 

Desuden har antropologer brugt ordet som betegnelse for det, man mente var den sorte race fra Afrika syd for Sahara. Denne brug af ordet blev opgivet, da man opgav begrebet menneskeracer.

N-ordet har siden slutningen af 1960'erne og begyndelsen af 1970'erne været opfattet som nedsættende af sorte i USA, og det gælder altså ikke kun nigger, men også Negro. Også afrikanere opfatter ordet som nedsættende. 

Det danske ord neger opfattes af mange som neutralt, men i vores globaliserede verden giver det ingen mening at hævde, at det danske sprog er aldeles upåvirket af engelsk og især amerikansk. Derfor må det være på tide, at vi holder op med at insistere på at bruge ordet neger. Det handler ikke om, hvordan man som hvid opfatter ordet, men hvordan den, man bruger det om, oplever det. En undersøgelse blandt afrodanskere viste, at et meget stort flertal opfattede ordet som negativt.

Og det handler heller ikke om politisk korrekthed. I så fald skulle danskerne være holdt op med at sige neger for et halvt århundrede siden.

Man kan i stedet sige sort eller afro-dansker. Hvis vedkommende kommer fra Afrika, bruges afrikaner, og fra USA afro-amerikaner eller afrikansk-amerikaner. På engelsk bruges desuden PAD for person of African descent. Men måske skulle vi i stedet overveje, om det virkelig er nødvendigt af definere folk ud fra deres hudfarve.

Klik her og se, hvad African Empowerment Center mener om N-ordet

Trinicenter.com - Dr. Kwame Nantambu - Origin of terms 'Negro' and Afrika

Om ordet MULAT

Ordet mulat stammer også fra portugisisk mulato og betyder egentlig muldyr/mulæsel, der er en krydsning mellem to forskellige dyrearter, nemlig hest og æsel . Man mente, at en krydsning af "racerne" betød en degeneration af den højst udviklede race (Læs: den hvide race) og derfor skulle undgås. Mange troede desuden, at børnene af blandede forhold blev sterile ligesom muldyr/mulæsler.


Forbud mod Hizb ut-Tahrir?

Nynazisterne er ikke forbudte i Danmark, som ikke har tradition for at forbyde foreninger. Derfor mener SOS Racisme heller ikke, der er grund til at diskutere et forbusd mod Hizb ut-Tahrir, så meget desto mere, fordi folk, der har et grundigt kendskab til Hizb ut-Tahrir Danmark, hævder, at der er tale om en ikke-voldelig organisation i modsætning til, hvad der fremføres i pressen.


Bevarelse af blasfemiparagraffen § 140

At blasfemiparagraffen kun førte til domfældelse en gang, nemlig af nazister i 1938, er ikke nogen begrundelse for at afskaffe den. Tværtimod mener SOS Racisme, at den skulle have været udvidet. Se nedenfor!

Udvidelse af Racismeparagraffen § 266b

SOS Racisme går imod en afskaffelse af racismeparagraffen, der giver meget vide rammer for, hvad man må sige. Til gengæld ønsker vi, at der både ved § 140 og § 266b åbnes mulighed for subsidiær påtale, så der er mulighed for at føre en sag, selv om politiet/anklagemyndigheden afviser den.

 

SOS Racismes holdning på udvalgte områder:

  • Arrangerede ægteskaber - Tvangsægteskaber - Æresdrab
  • Modersmålsundervisning
  • Positiv særbehandling
  • Rituel slagtning
  • Omskærelse af drenge


Links vedr. omskæring af drenge:

For afbalanceret, videnskabelig information se her: CircumInfo.dk


Om forskellen på omskæring af drenge og piger

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4244458


 

 /

SOS_logo_uden_tekst_80.jpg


Tidsskriftet SOS Racisme

Minileksikon 2018

Minileksikon

 

Webside til gymnasierne: 

 SOS Racismes
postkort


In English

Nogle dyrker det ensartede...
Men vi tror ikke på ideen om en 'etnisk ren kultur'. Alle kulturer udvikler sig ved gensidig påvirkning. Derfor tror vi på mangfoldighed, medmenneskelig forståelse og venskab mellem verdens folk.

Nogle ønsker at splitte ...
Men ikke os! Vi tror ikke på, at der er en 'kulturel modsætning' mellem majoritetsdanskere og minoritetsdanskere. Vi tror, at langt de fleste indvandrere og flygtninge ønsker at leve i fred og fordragelighed med deres majoritetsdanske medborgere.

Nogle skaber fjendebilleder ...
Vi mener ikke at verden har behov for flere fjendebilleder. Indvandrings- og flygtningepolitik er spørgsmål, der kan diskuteres - men fremmedangst fører ingen vegne hen. Og racisme er en forbrydelse mod menneskeheden og gift for demokratiet!

Derfor ønsker SOS Racisme - gennem oplysning og ved andre ikke-voldelige midler - at virkeliggøre grundsætningen:
Alle mennesker er ligeværdige uanset hudfarve, sprog, nationalitet, etnisk eller kulturel baggrund eller religiøs overbevisning!
I foreningen arbejder vi for at fremme dialog og forståelse mellem mennesker. 

Vi arbejder på at afsløre og bekæmpe diskrimination.

SOS Racisme i Europa, Afrika, Nord- og Sydamerika er en areligiøs bevægelse uden partipolitisk tilhørsforhold. 
SOS Racisme i Danmark er en landsdækkende forening med selvstyrende lokalafdelinger i København og Randers. Nye lokalafdelinger vil være velkomne!

SOS Racisme har altid brug for flere aktive medlemmer. 
Vi ønsker at sprede vores budskab og få indflydelse og påvirke meningsdannelsen.

Vores logo - den gule hånd - er en high-five og symboliserer venskab.


Kendskab danner venskab!

En hånd til min venLogo

 

« forrige| top| næste »
 

SOS Racisme
Union (VerdensKulturCentret), 2. t.v.
Nørre Allé 7
2200 København N
Email: sos@sosracisme.dk

Tlf. 42 33 19 68: kasserer og formand for kbh-afdelingen Steen Eriksen - kbh@sosracisme.dk 

Tlf. 42 33 19 69t

Tlf. 60 63 33 99: landsformand Jette Møller 
jette@sosracisme.dk 

Mobile Pay: 4233 1968

CVR: 29070601

Klik her og se vores Persondatapolitik

Tilmeld dig Betalingsservice

 


Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login